Search
Close this search box.

از علت تا درمان کراتوز پیلاریس یا پوست مرغی

از علت تا درمان کراتوز پیلاریس یا پوست مرغی

فهرست مطالب

کراتوز پیلاریس یا همان پوست مرغی، یک بیماری پوستی است که سبب بروز نواحی دارای برآمدگی های متعدد و احساس ناهمواری در پوست می شود. این جوش ها یا برآمدگی های کوچک در واقع سلول های پوستی مرده ای هستند که فولیکول های مو را مسدود کرده اند. این برآمدگی ها گاهی اوقات به رنگ قرمز یا قهوه ای بروز می دهند. کراتوز پیلاریس معمولا در بالای بازو، ران، گونه ها و باسن یافت می شود.

پوست مرغی واگیر دار نبوده و این برآمدگی ها سبب خارش یا ناراحتی نمی شوند. این بیماری در ماه های زمستان، هنگام خشک شدن پوست و بارداری تشدید می شود.

تاکنون هیچ درمانی برای این بیماری ژنتیکی بی خطر یافت نشده اما روش هایی برای مداوا یا پیگشیری از بدتر شدن آن وجود دارند. کراتوز پیلاریس اغلب با رسیدن به سن 30 سالگی به صورت خود به خود رفع می شود. برای کسب اطلاعات بیشتر درباره این بیماری به خواندن ادامه دهید.

علائم کراتوز پیلاریس چیست؟

نمایان ترین علامت کراتوز پیلاریس بروز برجستگی های آشکاری بر روی پوست است که ظاهری ناهموار یا شبیه به پوست مرغ به برخی نواحی بدن می دهد.

به همین دلیل، از این بیماری با نام پوست مرغی نیز یاد می شود. این برآمدگی ها می توانند در محل فولیکول های مو در هر جایی از پوست بروز دهند. به همین دلیل، این بیماری نواحی کف دست یا پا را تحت تاثیر قرار نمی دهد. کراتوز پیلاریس معمولا در بالای بازو یا ران دیده شده اما می تواند ساعد دست و ساق پا را نیز تحت تاثیر قرار دهد.

کراتوز پیلاریس یا پوست مرغی

دیگر علائم مرتبط با این بیماری شامل موارد زیر هستند:

علت پوست مرغی (کراتوز پیلاریس) چیست؟

این بیماری پوستی خوش خیم در اثر تجمع کراتین در منافذ پوست به وجود می آید. کراتین یک پروتئین پوستی است. در صورت ابتلا به این بیماری، کراتین بدن در منافذ به دام افتاده و ورودی فولیکول های مو را مسدود می کند.

در نتیجه، در محل فولیکول مو یک برآمدگی پوستی ایجاد می شود. در هنگام بررسی برآمدگی ممکن است یک قطعه مو نیز مشاهده شود. علت دقیق تجمع کراتین نامشخص است اما پزشکان بر این باورند که کراتوز پیلاریس می تواند با بیماری های پوستی همچون درماتیت آتوپیک و بیماری های ژنتیکی ارتباط داشته باشد.

چه افرادی به کراتوز پیلاریس مبتلا می شوند؟

بیماری پوست مرغی در افراد دارای موارد زیر رایج است:

کراتوز پیلاریس یا پوست مرغی

با اینکه امکان ابتلای هر فردی وجود دارد اما بیشترین شیوع این بیماری در کودکان و نوجوانان است.

کراتوز پیلاریس اغلب در اواخر شیر خوراگی یا در حین نوجوانی بروز می دهد. این بیماری معمولا در بازه 20 تا 30 سالگی برطرف می شود. تغییرات هورمونی می توانند سبب طغیان این بیماری در دوره بارداری زنان و بلوغ نوجوانان شوند.

کراتوز پیلاریس بیشترین شیوع را در افراد دارای پوست بور دارد.

درمان قطعی کراتوزیس پیلاریس

تاکنون هیچ درمان شناخته شده ای برای این بیماری بیان نشده است. این بیماری معمولا همگام با افزایش سن به صورت خود به خود رفع می شود.

درمان هایی برای مداوا و کاهش علائم این بیماری وجود دارند اما کراتوز پیلاریس معمولا مقاوم به درمان است. بهبودی در صورت شروع، ممکن است چندین ماه به طول انجامد

درمان های تخصصی برای پوست مرغی

پزشک متخصص پوست جهت رفع خارش، خشکی پوست و بهبود ظاهر راش ناشی از کراتوز مصرف مرطوب کننده ها را توصیه می کند. بسیاری از پماد های موضعی تجویزی یا بدون نسخه می توانند سلول های پوستی مرده را از بین برده یا از انسداد فولیکول های مو جلوگیری کنند. اوره و اسید لاکتیک دو ماده رایج در دارو های مرطوب کننده هستند.

این مواد به کمک یکدیگر پوست را صاف کرده و سلول های پوستی مرده را پس از شل کردن از بین می برند. دیگر روش های درمانی که توسط متخصص پوست پیشنهاد می شوند شامل موارد زیر هستند:

  • میکرودرم ابریژن: یک درمان قوی جهت لایه برداری پوست
  • لایه بردار های شیمیایی
  • پماد های رتینول

درباره کاربردها و مزایای میکرودرم چه میدانید؟

افراد باید قبل از مصرف از مواد درون این پماد ها آگاه بوده و با پزشک خود مشورت کنند. برخی پماد های موضعی تجویزی شامل اسید هایی هستند که سبب ایجاد عوارض جانبی نامطلوبی می شوند. از جمله این عوارض می توان موارد زیر را نام برد:

  1. قرمزی
  2. سوزش
  3. تحریک پذیری
  4. خشکی

درمان پوست مرغی با لیزر

دستگاه های لیزر موهای زائد می تواند در درمان پوست مرغی با این روش موثر واقع شود. فرآیند لیزر درمانی برای حذف فوکیکول مو است و علاوه بر آن موجب حذف یا جمع نشدن کراتین زیر پوست نیز میشود و همچنین مانع تولید کراتین خواهد شد.

در بیشتر اوقات درمان های ترکیبی برای پوست مرغی موثر می باشد.

درمان خانگی کراتوز پیلاریس

در صورتی که ظاهر کراتوز پیلاریس برای فرد ناراحت کننده باشد، می توان چندین تکنیک را برای درمان آن در خانه امتحان کرد. با اینکه این بیماری درمان نمی شود اما روش های خود مراقبتی می توانند در حداقل رساندن برآمدگی، خارش و تحریک پوست کمک کنند.

?? دوش گرم بگیرید

گرفتن دوش گرم و کوتاه مدت می تواند به باز و آزاد کردن منافذ پوست کمک کند. در هنگام دوش گرفتن بدن خود را با یک لیف یا برس سفت مالش دهید تا برآمدگی ها رفع شوند. از آنجایی که طولانی شدن مدت دوش می تواند به از بین رفتن چربی طبیعی بدن منجر شود، محدود کردن مدت دوش گرفتن اهمیت دارد.

??لایه برداری کنید.

لایه برداری روزانه می تواند به بهبود ظاهر پوست کمک کند. متخصصان پوست برداشت پوست مرده را به کمک یک لیف یا سنگ پا توصیه می کنند.

?? محلول آب رسان استفاده کنید.

محلول هایی که دارای آلفا هیدروکسی اسید هستند می توانند پوست خشک را آب رسانی کرده و تکثیر سلول های پوست را سرعت بخشند. برخی متخصصان پوست استفاده از یوسرین و آملاکتین را پیشنهاد می دهند. در حالی که گلیسرین می تواند برآمدگی ها را نرم کند، مصرف موضعی گلاب التهاب پوست را از بین می برد.

?? از پوشیدن لباس های تنگ خودداری کنید.

پوشیدن لباس های تنگ می تواند سبب ایجاد اصطکاک و در نتیجه تحریک پوست شود.

?? از دستگاه های رطوبت ساز استفاده کنید.

این دستگاه ها به فضای اتاق رطوبت افزوده، رطوبت را در پوست افراد حفظ کرده و از بروز خارش جلوگیری می کنند.

کراتوز پیلاریس یا پوست مرغی

پماد برای رفع پوست مرغی

پماد های دارویی را امتحان کنید.

اعمال یک پماد بدون نسخه و دارای اوره (نوتراپلاس و یوسرین)، لاکتیک اسید (آملاکتین و لاک هیدرین)، آلفا هیدروکسی اسید یا سالیسیلیک اسید می تواند مفید باشد.

این پماد ها سلول های مرده پوست را پس از آزاد کردن از بین می برند. علاوه بر این، این دارو ها سبب نرم شدن و آب رسانی به پوست نیز می شوند.

چه چیزی بروز کراتوز پیلاریس را تحریک می کند؟

کراتوز پیلاریس هنگامی بروز می دهد که فولیکول های مو در اثر تجمع کراتین مسدود شوند.

کراتین پروتئینی است که در پوست، مو و ناخن ها یافت می شود. تاکنون علت دقیق تجمع کراتین در پوست مشخص نشده اما به نظر می رسد که این بیماری زمینه وراثتی داشته باشد.

مواد غذایی مفید در رفع کراتوز پیلاریس

اغلب پزشکان ایجاد تغییراتی را در رژیم غذایی به این بیماران توصیه می کنند که موارد زیر از نمونه آن ها هستند:

دکتر عباس انتظاری، متخصص مراقبت های پوستی

دسته بندی

آیا این مطلب مفید بود؟ به اشتراک بگذارید

دکتر عباس انتظاری

از دکتر سوال دارید؟

دکتر عباس انتظاری

سیستم پرسش و پاسخ

ثبت سوال جدید

پیگیری سوال قبل

برای پیگیری پاسخ سوال قبلی ، کد رهگیری خود را در این قسمت وارد کنید تا پاسخ دکتر را مشاهده فرمائید
تصاویر پیوست امکان انتخاب تا ۵ تصویر وجود دارد. جهت انتخاب چندگانه کلید Ctrl را نگه دارید. (فرمت های مجاز شامل png, gif و jpg می باشد و حداکثر حجم هر تصویر ۸ مگابایت است.)
© همیارسیستم
  • تصویر کاربر اسی جمعه ۱۲ اردیبهشت ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 668 مشاهده پرسش
    سلام دکتر من تازه هیجده سالم شده و نزدیک یه سال ریش در می یارم که تو این یه سال رشد ریشام بیشتر شده چند ماهی هم هست تا نزدیک زیر چشمام هم مو در می یاد البته نه به زیادی ریشام می خواستم بپرسم برای از بین بردن دائمی از موها باید چیکار کنم؟
    1. تصویر کاربر دکتر عباس انتظاری جمعه ۱۲ اردیبهشت ۹۳( 1 دهه پیش)
      سلام اسی جان
      نگران نباش موهای ناخواسته با چندین جلسه لیزر از بین می روند
      فعلا صبور باش
      موفق
  • تصویر کاربر رامبد جمعه ۱۲ اردیبهشت ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 640 مشاهده پرسش
    با سلام و خسته نباشید.
    اقای دکتر من برای ریزش مو که البته خیلی زیاد نیست از قرص فینپسیا شامپو ضد ریزش اون(امریکایی) و سرم مو(رینفلتیل) و مایندکسیدل استفاده می کنم سوال اولم اینه که ماینوکسیدل ایرانی با خارجی چه تفاوتی داره میتونم به جای نوع خارجی از نوع ایرانی استفاده کنم؟سوال دوم اینه که این روش درمان تا کی باید ادامه داد مخصوصا خوردن قرص وایا عواقبی هم داره؟و اگه ممکن شما هم نظر و روش استفاده از این نوع درمان رو بگید با تشکر.
    1. تصویر کاربر دکتر عباس انتظاری جمعه ۱۲ اردیبهشت ۹۳( 1 دهه پیش)
      سلام رامبد جان
      البته بدون معاینه نمی توان نظر دقیقی داد ولی معمولا فینپشیا اولین اقدام درمانی نیست زیرا عوارض متعددی دارد
      بین داروی ایرانی و آمریکایی من بیشتر نوع ایرانی را توصیه می کنم چون با توجه به تفاوت بسیار زیاد هزینه، نتایج درمانی تفاوتی ندارد
      موفق
  • تصویر کاربر فاطمه شنبه ۶ اردیبهشت ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 818 مشاهده پرسش
    سلام اقای دکتر خسته نباشد من 15 سالمه و میخوام برای برطرف کردن جای آبله مرغان لیزر کنم به نظر شما در این سن مشکلی نداره
    1. تصویر کاربر دکتر عباس انتظاری شنبه ۶ اردیبهشت ۹۳( 1 دهه پیش)
      سلام
      معمولا بهتر است تا بعد از 20 سالگی صبر کرد
      موفق
  • تصویر کاربر امیر پنجشنبه ۲۱ فروردین ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 775 مشاهده پرسش
    باعرض سلام وخسته نباشید
    من خالهای صورتم و رو لیزر کردم بعدش دو تا پمادبهم داداستفاده کردم نتیجهایی نداد جاش قهوه ایی شد یه ماه استفاده کردم بعدش دوباره رفتم دکتر دو تا پماد دیگه داد که الان دارم استفاده میکنم خارجیهیکی هم ایرانی ایرانی استونایید اون یکی نمیدونم اسمش خب میخواستم بدونمچقدر طول میکشه که از بین برن قهوهایی شده چیکار کنم ممنون میشم راهنماییم کنین
    با تشکر
    1. تصویر کاربر دکتر عباس انتظاری پنجشنبه ۲۱ فروردین ۹۳( 1 دهه پیش)
      سلام امیرجان
      صبور باش. گاهی مواقع ممکن است حتی تا 2 ماه روند التیام طول بکشد
      در این مورد حتما با پزشکت مشورت کن
      علی الحساب ضد آفتاب فراموشت نشه
      موفق
  • تصویر کاربر مجتبی دوشنبه ۱۸ فروردین ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 865 مشاهده پرسش
    با تقدیم سلام.اینجانب 21 ساله در اصل وزنم 90کیلوبود تصمیم گرفتم وزنمو کم کنم در عرض یک ساله با ورزش کونگ فو و رژیم سی کیلو وزن کم کردم الان موهام کم پشت و نازک شده (حتی موهام را قبلا رنگ میزدم ولی سال و نیمی است رنگ نمی زنم)مرا نگران کرده لطفا راهنمایی کنید با چه چیزی موهام میاد.خیلی ممنون و تشکر.
    1. تصویر کاربر دکتر عباس انتظاری دوشنبه ۱۸ فروردین ۹۳( 1 دهه پیش)
      سلام
      یکی از علل ریزش مو همین رژیم های شدید لاغری است
      معمولا پس از اصلاح الگوی زندگی در مدت زمان حدود 1 تا 2 سال اوضاع بهبود نسبی خواهد یافت
      بهتر است رژیم های غذایی زیر نظر پزشک و به صورت علمی پیگیری شود
      موفق
  • تصویر کاربر سارا جمعه ۲۳ اسفند ۹۲( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 321 مشاهده پرسش
    سلام میخوام پیشانیم را بوتاکس کنم 28 ساله هستم.ایا با این کار در این سن موافقید؟و هزینه ان چقدر هستش؟
    1. تصویر کاربر دکتر عباس انتظاری جمعه ۲۳ اسفند ۹۲( 1 دهه پیش)
      سلام سارا جان
      راستش خیلی برای سن تو پیشنهاد بوتاکس نمی کنم
      موفق
  • تصویر کاربر امیر پنجشنبه ۲۲ اسفند ۹۲( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 418 مشاهده پرسش
    سلام اقای دکتر
    من صورتم لاغره و تو خالی چاقم نمیشه باید چیکار کنم که لپام بزرگترشه و صورتم پر؟؟؟؟؟؟
    خیلی ممنون.
    1. تصویر کاربر دکتر عباس انتظاری پنجشنبه ۲۲ اسفند ۹۲( 1 دهه پیش)
      سلام امیر جان
      بهتره معاینه بشی
      بعضی از حالات ژنتیکی است و خیلی نمی توان تغییرش داد
      موفق
  • تصویر کاربر soha چهارشنبه ۲۱ اسفند ۹۲( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 338 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر من روی قسمتی از پوست صورتم جای جوش مونده ، میخواستم ببینم چیکار کنم از بین بره ؟؟
    مرسی
    1. تصویر کاربر دکتر عباس انتظاری چهارشنبه ۲۱ اسفند ۹۲( 1 دهه پیش)
      سلام سها جان
      بهتره معاینه بشی
      مهمترین اقدام شناسایی علل جوش و پیشگیری از ایجاد جوش های جدید است
      برای جای جوش باقی مانده معمولا می توان طی چند جلسه لیزر اوضاع را بهبود بخشید
      اگر تهران هستی با کلیه سوابق دارویی و آزمایشگاهی بیا مطب ببینمت
      علی الحساب ضد آفتاب فراموشت نشه
      موفق
  • تصویر کاربر پویا پنجشنبه ۸ اسفند ۹۲( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 762 مشاهده پرسش
    سلام. چند ماه پیش متوجه این زگیلها شدم . بعضی از دکترها تشخیص دادن که داخل مقعدمم هست . پیش یه دکتر دیگه رفتم گفتن داخل چیزی نیست و اون چنتایی که دور مقعدم بود فریز کردن. 1ماهه بعد دوباره 2-3تا دیگه دراومد که دوباره فریز کردن. الان دوباره ظاهر شدن. من خودم حس میکنم داخل مقعدم هست. اگه لیزر کنم چقد احتمال داره دوباره در بیان و حدود هزینشم اگه میشه بهم بگید. ممنون
    1. تصویر کاربر دکتر عباس انتظاری پنجشنبه ۸ اسفند ۹۲( 1 دهه پیش)
      سلام پویا جان
      ویروس زگیل تناسلی را با هیچ روشی نمی توان برای همیشه از بدن ریشه کن نمود
      میزان عود در روش های مختلف درمانی متفاوت است. بیشترین میزان عود مربوط به محلول های موضعی و کرایوتراپی یا فریز است
      کمترین میزان عود مربوط به لیزر است اما به هر حال باز میزان موفقیت به 100 درصد نخواهد رسید
      هزینه لیزر نیز عموما بسیار بالا است و ار حداقل 2 میلیون تومان شروع می شود
      معمولا بهتر است یک نمونه برداری نیز برای بررسی سروتیپ های سرطان زا انجام شود
      موفق
درحال دریافت اطلاعات

مقالات مرتبط

با ما در تماس باشید

ولیعصر بالاتر از زعفرانیه برج فردوس طبقه ۲ واحد ۱۲

آدرس مطب

ولیعصر بالاتر از زعفرانیه برج فردوس طبقه ۲ واحد ۱۲

شماره تماس

در این مقاله مطالعه می‌کنید:

پرسش از دکتر