Search
Close this search box.

کیفیت زندگی در سندرم تخمدان پلی کیستیک

کیفیت زندگی در سندرم تخمدان پلی کیستیک

فهرست مطالب

سندروم تخمدان پلی کیستیک (Poly Cystic Ovarian Syndrome-PCOS)، یکی از اختلالات شایع غدد درون ریز در زنان است که حدود 15-10 درصد از آنان را در سنین باروری مبتلا میسازد. این سـندرم بـا تظـاهرات بالینی متنوعی از قبیل قطع خونریزی قاعدگی (آمنـوره)، خـونریزی غیرعملکردی رحم، عدم تخمک گذاری و چاقی و آکنه و هیرسوتیسم یا پرموئی آشکار میشـود. pcos

تخمدان پلی کیستیک و جوش صورت

یکی از تظاهرات بسیار آزار دهنده سندروم تخمدان پلی کیستیک، جوش صورت و بدن است. آکنه ناشی از تداخل عملکرد هورمون ها و دیگر مواد روی غدد چربی پوست (غدد سباسه) و فولیکول مو است. این عوامل منجر به بسته شدن منافذ شده و منجر به بروز ضایعه می شود.

ضایعات آکنه معمولاً روی صورت، گردن، پشت، سینه و شانه ها ایجاد می شود. اگرچه آکنه معمولاً به طور جدی سلامتی را تهدید نمی کند، ولی می تواند باعث بروز هیجانات عاطفی شود. در آکنه شدید ممکن است جوشگاه (جای ترمیم زخم، اسکار) برای همیشه باقی بماند.

آکنه و پرموئی (هیرسوتیسم) در یک دختر مبتلا به سندرم تخمدان پلی کیستیک PCO
آکنه و پرموئی (هیرسوتیسم) در یک دختر مبتلا به سندرم تخمدان پلی کیستیک PCO

از جمله پیامدهای روانـی ایـن سـندرم نیـز میتوان بـه اضـطراب وافسردگی اشاره نمود. تحقیقات نشان  داده اند کیفیت زنـدگی زنان مبتلا به سندرم تخمدان پلی کیستیک در مقایسه با افراد سالم و حتی در مقایسه با مبتلایان به دیگر بیماری هـای زنـان، پـایین تـر است.

آیا سندرم تخمدان پلی کیستیک سبب بروز جوش می شود؟

بدن بر اساس پیام هایی که از غده هیپوفیز دریافت می کند، مقادیری از هورمون های استروژن، پروژسترون و تستوسترون را تولید می کند. سندرم تخمدان پلی کیستیک چنین پیام هایی را مختل می کند. در صورتی که پیام های مناسبی از غده هیپوفیز دریافت نشود، مقدار استروژن و پروژسترون کاهش و مقدار تستوسترون افزایش می یابد. این وضعیت می تواند از تخمک گذاری جلوگیری کرده و علائمی از جمله آکنه یا جوش را ایجاد کند.

درمان جوش ناشی از کیست تخمدان چیست؟

دارو های بدون نسخه ای که جهت درمان جوش مصرف می شوند، اغلب شامل بنزویل پروکسید، سالیسیلیک اسید و گوگرد هستند. با اینکه این عناصر می توانند به درمان جوش ها با شدت خفیف کمک کنند اما معمولا جهت درمان جوش های ناشی از تغییرات هورمونی کافی نیستند. تنها راه از بین بردن جوش های ناشی از سندرم تخمدان پلی کیستیک درمان عدم تعادل هورمونی است. در صورت ابتلا به این نوع جوش ها باید به یک پزشک متخصص جوش مراجعه شود. او یک یا بیش از یکی از دارو های زیر را تجویز خواهد کرد:

1- دارو های خوراکی پیشگیری از بارداری

گاهی اوقات این دارو ها جهت درمان جوش های ناشی از عدم تعادل هورمونی استفاده می شوند. با این حال همه این دارو ها چنین اثری نخواهند داشت.

2- دارو های ضد آندروژن

درمان جوش صورت در زنان

این دارو های تجویزی مقدار هورمون تستوسترون را کاهش می دهند. با اینکه تستوسترون هورمونی مردانه است اما زنان نیز مقدار کمی از آن را در بدن خود دارند. گاهی اوقات سندرم تخمدان پلی کیستیک یا دیگر اختلالات هورمونی سبب تولید بیش از حد این هورمون در بدن می شوند. این وضعیت سبب افزایش تولید سلول های پوستی و سیبوم شده که آن نیز به بروز جوش یا آکنه منجر می گردد.

رتینوئیدها انواع بدون نسخه دارو های رتینوئید اغلب برای رفع چروک ها و کمک به یکنواختی رنگ پوست مصرف می شوند. با این حال، در صورت ابتلا به جوش های ناشی از این سندرم باید از مصرف انواع بدون نسخه این دارو ها صرف نظر کرده و جهت دریافت انواع قوی تر به یک متخصص مراجعه کرد.

کنترل جوش ها با رژیم غذایی

برخی تحقیقات نشان داده اند که مواد غذایی ناسالم همچون سیب زمینی سرخ شده و شکلات به تنهایی نمی توانند به بروز جوش منجر شوند. در حال حاضر تحقیقات بیشتر بر روی چگونگی التهاب زایی مواد غذایی تمرکز دارند. التهاب مخصوصا در صورتی که با عوامل خطر دیگری از جمله سندرم تخمدان پلی کیستیک همراه باشد، می تواند منجر به بروز جوش شود. برخی مواد غذایی خواص ضد التهابی دارند که در پایین به تعدادی از آن ها اشاره شده است:

✅ گوجه

✅ کلم

✅ اسفناج

✅ بادام زمینی

✅ گردو

✅ روغن زیتون

✅ زرد چوبه

از طرف دیگر برخی مواد غذایی التهاب زا هستند که شامل موارد زیر می شوند:

⛔ گوشت های قرمز

⛔ آرد سفید

⛔ دسر های شیرین

هر چند که به نظر  میرسد نقش عوامل بیوشیمیایی و متابولیک و همچنین مسائل جسمی نظیـر نابـاروری و بی نظمـی قاعدگی در افت کیفیت زندگی مبتلایان به این سـندرم مؤثر باشـد؛ اما مسائل دیگـری نظیـر خطـرات مـرتبط بـا سـلامتی و تظـاهرات جسمی نظیر تغییرات ظاهر فـرد و بـه ویژه چـاقی و هیرسوتیسـم، آکنه، ریزش مو و یـا تظـاهرات روانـی شـایعی همچـون اضـطراب وافسردگی، می تواند سبب کاهش معنـی دار در سـلامت جسـمانی و روانی و حتی رضایت جنسی این افراد شود.

دانشمندان در مطالعات گوناگون دریافته اند که ضایعات پوستی در سندرم تخمدان پلی کیستیک نظیر آکنه و پرموئی می تواند سبب کـاهش قابـل توجـه کیفیت زندگی و رضایت جنسی گردد. از آنجا کـه ایـن بیمـاری زنـان را در سنین باروری یعنی زمانی که ایشان درسنین ازدواج و همسـر یـابی هستند، درگیر می نماید بنابراین می تواند منجر به ایجـاد اخـتلالات روانی متعددی در زنان مبتلا شود.

کاهش کیفیت زنـدگی ایـن زنان با ایجاد اختلال در زمینه هایی نظیر سلامت عمومی ،محدودیت های ناشی از سلامت روانـی، عملکـرد اجتمـاعی، کـاهش سطح انرژی و احساس سلامت روانی نیز مرتبط است.

جوش صورت و سندروم پلی کیستیک

همچنین وجود جوش های چرکی در صورت و بدن و پرمویی در اکثر زنان باعث ایجاد احساس ترس و نا امنی و عدم اعتماد به نفس می گردد. در گروهی از زنان این علائم باعث انزوای اجتماعی یا افسردگی شدید می گردد.

مطالعات نشان داده است که متاسفانه اکثر مواقع به کیفیت زندگی زنان مبتلا به این بیماری در نظر گرفته نمی شود که خود این پدیده مسبب تشدید بیماری و یا علائم آن نظیر آکنه و جوش های چرکی صورت و بدن، پرموئی و آزار و اذیت مظاعف برای بیمار می شود.

انجمن طب پیشگیری آمریکا پیشنهاد کرده است، تمامی زنان مبتلا به PCOS بایستی از نظر اختلالات قنـد و چربـی غربالگری شوند. شیوع بالای افسردگی در این زنان ایجاب می نمایـد که تمامی این بیماران باید مورد ارزیابی های اولیه از نظـر اخـتلالات روانی نیز قرارگیرند و درصورت لـزوم بـه مورد مشاوره روانپزشکی نیز قرار گیرند.

با توجه به شیوع بالا و پیامدهای جدی روانـی ایـن بیمـاری و بـاتوجه به این که در صورت تشخیص مناسـب، گزینـه های درمـانی مؤثری جهت درمان این بیماران در دسترس است، پزشـکان و ارائـه دهندگان مراقبت های بهداشتی، باید به منظور ارائه مراقبتهای جامع تر به زنان مبتلا به سندرم تخمدان پلی کیستیک، ابعاد روانی ـ اجتماعی این بیماری را بدون توجه به شدت علائم و یا پاسخ بـه درمان مورد توجه قرار داده و درک بهتر و آگاهی بیشتری نسبت به آن داشته باشند. این مسئله سبب خواهد شـد کـه بیمـاران مبتلا به این سندرم نیز بتوانند از کیفیت زندگی بالاتری سود برند.

مطالعات نشان داده است اگرچه تمامی نشانه های بالینی PCOS شامل قطع قاعدگی(آمنوره)، طولانی شدن فواصل قاعدگی(الیگومنـوره)، هیرسوتیسـم، چاقی، کاهش قدرت باروری و آکنه و جوش های صورت و بدن در کاهش سطح کیفیت زنـدگی افراد مبتلا مؤثرند.

اما نقش هـر یـک از علایـم و بـه ویـژه چـاقی و درگیری های پوستی نظیر آکنه و پرموئی ( هیرسوتیسم ) درکیفیت زندگی این افراد، بسیار متغیر و پیچیده تر بوده و نیاز به مداخلات گسترده تری دارد. همچنین  به نظر می رسد تفاوت های نژادی و فرهنگی نیز روی این بخش بسیار تاثیر گذار باشد.

در اکثر مطالعات پس از درمان جوش و کنترل یا درمان پرموئی زنان، کیفیت زندگی به میزان قابل توجهی بهبود می یابد.

 

در صورتی که خود یا یکی از بستگانتان مبتلا به آکنه یا جوش های زیر پوستی یا جای جوش روی صورت و بدن یا پرمویی و یا بی نظمی قاعدگی هستید:

  • حتما با تیم درمانی خود مشورت کنید.
  • به هیچ عنوان جوش ها فشار ندهید یا نترکانید زیرا این اقدام باعث تشدید آسیب به بافت های مجاور و گسترش عفونت می گردد . 
  • بهداشت پوست خود را رعایت کنید.
  • الزما شستشوی مداوم با صابون کمک کننده نیست.
  • از میوه و سبزیجات تازه به صورت منظم در رژیم غذایی استفاده کنید.
  • به هیچ عنوان خودسرانه اقدام به درمان یا کندن جوش ها نکنید .
  • حتما برای تشخیص و شناسایی عامل زمینه ساز جوش ها و آکنه به پزشک مراجعه کنید.
  • ممکن است نیاز به نمونه برداری و ارزیابی آزمایشگاهی باشد .
  • در صورتی که مایل به طرح سوال و مشاوره با دکتر و یا مراجعه به مطب هستید از طریق زیر اقدام فرمائید.

    درخواست نوبت

    از دکتر بپرسید درخواست نوبت با واتساپ

    درخواست نوبت با تلگرام

دکتر عباس انتظاری


متخصص جوش در تهران

دسته بندی

آیا این مطلب مفید بود؟ به اشتراک بگذارید

دکتر عباس انتظاری

از دکتر سوال دارید؟

دکتر عباس انتظاری

سیستم پرسش و پاسخ

ثبت سوال جدید

پیگیری سوال قبل

برای پیگیری پاسخ سوال قبلی ، کد رهگیری خود را در این قسمت وارد کنید تا پاسخ دکتر را مشاهده فرمائید
تصاویر پیوست امکان انتخاب تا ۵ تصویر وجود دارد. جهت انتخاب چندگانه کلید Ctrl را نگه دارید. (فرمت های مجاز شامل png, gif و jpg می باشد و حداکثر حجم هر تصویر ۸ مگابایت است.)
© همیارسیستم
  • تصویر کاربر فاطیما شنبه ۵ شهریور ۱( 2 سال پیش) تعداد بازدید: 136 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر.من 23سالمه و حدودا 6 ساله که روی باسنم جوش های بززرگ و به شدت دردناک و چرکی میزنه.مادر و مادربزرگمم در سن من همینطور بودن.من تا الان پیش هر پزشکی که فکر کنین رفتم ولی هیچ قرص و دارویی تاثیری روی این جوش ها نزاشته.حتی هیچ پزشکی متوجه نشده علتش چیه.من دوسال پیش دل دردهای شدید داشتم که متوجه کیست تخمدان شدم و با داروی گیاهی رفع شد.ولی این جوش ها همیشه هستند و زندگی رو برای من واقعا سخت کردن.لطفا کمکم کنید و اگر ممکنه بگین باید چه آزمایشی بدم چطور نمونه برداری کنم پیش چه پزشکی برم.تشکررر
    1. تصویر کاربر دکتر عباس انتظاری شنبه ۵ شهریور ۱( 2 سال پیش)

      سلام جانم

      البته بدون معاینه نمی توان نظر دقیقی داد ولی مهمترین اقدام شناسایی و تا حد امکان حذف یا کنترل عامل زمینه ساز است. برای درمان علاوه بر کنترل عوامل زمینه ساز ممکن است نیاز به مصرف داروهای خوراکی یا موضعی و حتی لیزر باشد ممکن است دوره درمان طولانی باشد. در اینگونه موارد باید صبور بود نگران نباش و برای معاینه دقیقتر به پزشک مراجعه کن ممکنه نیاز به بررسی های تکمیلی باشد موفق

  • تصویر کاربر طاها یکشنبه ۱ اسفند ۰( 2 سال پیش) تعداد بازدید: 165 مشاهده پرسش
    سلام بهترین درمان برای جوش چیه دکتر؟
    من در بلوغ هستم ولی الان سه ساله که صورتم جوش زده و خوب نمیشه پیشنهاد شما چیه؟
    1. تصویر کاربر دکتر عباس انتظاری یکشنبه ۱ اسفند ۰( 2 سال پیش)

      سلام جانم

      روزانه یک بار صابون کلیندا بزن

      روزانه 3 بار ژل موضعی مترونیدازول بزن

      بهتره برای ارزیابی دقیقتر به پزشک مراجعه شود

      موفق

  • تصویر کاربر مهرانا شنبه ۲۷ آذر ۰( 2 سال پیش) تعداد بازدید: 193 مشاهده پرسش
    آقای دکتر من 19 سالمه، حدودا یک سال پیش صورتم شروع به جوش زدن کرد ولی کم بود تا اینکه 3 ماه پیش به شدت جوش میزدم روی گونه ها و چونه. سونو انجام دادم و دیدم یه کیست 2 سانتی تخمدان چپ دارم ولی تمام هورمونهام تنظیم هستن کاملا و مشکلی ندارم. یک ماه هم هست تقریبا قرص داکسی سایکلین مصرف میکنم ولی تاثیر آنچنانی روی پوست من نزاشته. چیکار کنم بنظرتون؟
    1. تصویر کاربر دکتر عباس انتظاری شنبه ۲۷ آذر ۰( 2 سال پیش)

      علیک سلام

      البته بدون معاینه نمی توان نظر دقیقی داد ولی مهمترین اقدام شناسایی و تا حد امکان حذف یا کنترل عامل زمینه ساز است. برای درمان علاوه بر کنترل عوامل زمینه ساز ممکن است نیاز به مصرف داروهای خوراکی یا موضعی و حتی لیزر باشد ممکن است دوره درمان طولانی باشد. در اینگونه موارد باید صبور بود نگران نباش و برای معاینه دقیقتر به پزشک مراجعه کن ممکنه نیاز به بررسی های تکمیلی باشد موفق

  • تصویر کاربر رقیه دوشنبه ۱۵ آذر ۰( 2 سال پیش) تعداد بازدید: 199 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر من دختر ام ۱۷ سالمه صورت خیلی جوش میریزه قسمت پیشونی وروی لپ هام من رفتم دکتر گفتند که کیست دارم من الان دوماه قرص مصرف میکنم تقریبا خوب نشده اوایل صورتتم جوش ها کم شد ولی بازم بیشتر شده میشه بگید چیکار کنم
    1. تصویر کاربر دکتر عباس انتظاری دوشنبه ۱۵ آذر ۰( 2 سال پیش)

      سلام جانم

      البته بدون معاینه نمی توان نظر دقیقی داد ولی مهمترین اقدام شناسایی و تا حد امکان حذف یا کنترل عامل زمینه ساز است. برای درمان علاوه بر کنترل عوامل زمینه ساز ممکن است نیاز به مصرف داروهای خوراکی یا موضعی و حتی لیزر باشد ممکن است دوره درمان طولانی باشد. در اینگونه موارد باید صبور بود نگران نباش و برای معاینه دقیقتر به پزشک مراجعه کن ممکنه نیاز به بررسی های تکمیلی باشد

      موفق

  • تصویر کاربر مهدیس چهارشنبه ۱۹ آبان ۰( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 234 مشاهده پرسش
    سلام اقای دکتر وقتتون بخیر؛من ۱۷سالمه و چندسالیه pcos دارم و الان تحت درمان هستم ماهانه از روز ۱۴قاعدگی به مدت ده شب قرص پروژسترون میخورم درکنار متفورمین حدود چندماهی هست که جوش های صورت زیر پوستی زیاد و درد اور میزنم قبلا هم جوش میزدم ولی خب خیلی خفیف بودن و بدون توجه بهشون خودشون رفع میشدن اما الان میزانشون خیلی زیاد شده مخصوصا در ناحیه چانه و گونه و دور لب همچنین روی بازو و پشت کمرم هم دائما جوش میزنه خواستم از شما بپرسم برای درمانش چکار میتونم بکنم و چه محصولاتی یا دارو هایی میتونم استفاده کنم؟لازم به ذکر هستش که من امسال کنکور دارم و میزان استرس ها تنش هاهم در من بیشتر شده اینم میتونه دلیلی بر افزایش میزان این جوش ها نسبت به قبل باشه؟!؟باتشکر
    1. تصویر کاربر دکتر عباس انتظاری چهارشنبه ۱۹ آبان ۰( 3 سال پیش)

      سلام جانم

      با توجه به PCO و عدم فعالیت و استرس معمولا درمان جوش ها کمی دشوار است

      روزانه 2 بار صابون کلیندا بزن

      روزانه 3 بار ژل موضعی مترونیدازول بزن

      بهتره برای ارزیابی دقیقتر به پزشک مراجعه شود

      موفق

  • تصویر کاربر سالارزهی دوشنبه ۱۹ مهر ۰( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 204 مشاهده پرسش
    باسلام هنگام نزدیک شدن پریودی هام دورلبم پراز جوش های چرکی میشه جوش های بدنم روی سینه ظاهرمیشه وبعداز ازبین رفتن جوش جای اوناروگوشت میگیره کلاازلحاظ روانی درگیرم پیشنهادتون چیه؟
    1. تصویر کاربر دکتر عباس انتظاری دوشنبه ۱۹ مهر ۰( 3 سال پیش)

      سلام جانم

      البته بدون معاینه نمی توان نظر دقیقی داد ولی مهمترین اقدام شناسایی و تا حد امکان حذف یا کنترل عامل زمینه ساز است. برای درمان علاوه بر کنترل عوامل زمینه ساز ممکن است نیاز به مصرف داروهای خوراکی یا موضعی و حتی لیزر باشد ممکن است دوره درمان طولانی باشد. در اینگونه موارد باید صبور بود نگران نباش و برای معاینه دقیقتر به پزشک مراجعه کن ممکنه نیاز به بررسی های تکمیلی باشد

      موفق

  • تصویر کاربر مریم جمعه ۱۲ شهریور ۰( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 200 مشاهده پرسش
    سلام من ۳۳ سال دارم و جدیدن سونو داخلی انجام دادم تخمدان پلی کیستیک بود و خیلی جوش و اکنه بهم میرنه و پریود نامنظم دارم و برای پوستم خیلی ناراحت هستم چه دارویی بیاید مصرف کنم برای این مشکلم قرص سیبل خوبه اسلن پوستم خوب نمیشه صورت و بدنم پر شده
    1. تصویر کاربر دکتر عباس انتظاری جمعه ۱۲ شهریور ۰( 3 سال پیش)

      سلام جانم

      البته بدون معاینه نمی توان نظر دقیقی داد ولی مهمترین اقدام شناسایی و تا حد امکان حذف یا کنترل عامل زمینه ساز است. برای درمان علاوه بر کنترل عوامل زمینه ساز ممکن است نیاز به مصرف داروهای خوراکی یا موضعی و حتی لیزر باشد ممکن است دوره درمان طولانی باشد. در اینگونه موارد باید صبور بود نگران نباش و برای معاینه دقیقتر به پزشک مراجعه کن ممکنه نیاز به بررسی های تکمیلی باشد

      موفق

  • تصویر کاربر سباتی جمعه ۱۵ مرداد ۰( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 204 مشاهده پرسش
    دکتر وقت بخیر .من بخاطر تخمدان پلی کیستیک صورتم جوش چرکی و آزاردهنده میزنه باید چیکار کنم؟چه قرصی مصرف کنم
    1. تصویر کاربر دکتر عباس انتظاری جمعه ۱۵ مرداد ۰( 3 سال پیش)

      سلام جانم

      البته بدون معاینه نمی توان نظر دقیقی داد ولی مهمترین اقدام شناسایی و تا حد امکان حذف یا کنترل عامل زمینه ساز است. برای درمان علاوه بر کنترل عوامل زمینه ساز ممکن است نیاز به مصرف داروهای خوراکی یا موضعی و حتی لیزر باشد ممکن است دوره درمان طولانی باشد. در اینگونه موارد باید صبور بود نگران نباش و برای معاینه دقیقتر به پزشک مراجعه کن ممکنه نیاز به بررسی های تکمیلی باشد

      موفق

  • تصویر کاربر علیزاده یکشنبه ۲۰ تیر ۰( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 220 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر
    سپاس فراوان از تمام زحمات شما
    و پیشنهاد های عالی شما .
    1. تصویر کاربر دکتر عباس انتظاری یکشنبه ۲۰ تیر ۰( 3 سال پیش)

      سپاس

  • تصویر کاربر فرحناز یکشنبه ۲۰ تیر ۰( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 233 مشاهده پرسش
    سلام جوش پلی کیستیک دارم وریزش مو چیکار کنم که جوش نزنم قرص سیپرو کمپایند مصرف کردم ودکتر گفت بعد از سه ماه قطع کن بعد شروع کن قرص داکسی سایکلین مصرف میکنم بهتر میشه ایا ادامه بدم وقرص سیپرو ادامه بدم
    1. تصویر کاربر دکتر عباس انتظاری یکشنبه ۲۰ تیر ۰( 3 سال پیش)

      سلام جانم

      حتما در خصوص ادامه یا قطع روند درمانی با پزشک معالجت مشورت کن

      موفق

درحال دریافت اطلاعات

مقالات مرتبط

با ما در تماس باشید

ولیعصر بالاتر از زعفرانیه برج فردوس طبقه ۲ واحد ۱۲

آدرس مطب

ولیعصر بالاتر از زعفرانیه برج فردوس طبقه ۲ واحد ۱۲

شماره تماس

در این مقاله مطالعه می‌کنید:

پرسش از دکتر