Search
Close this search box.

زگیل دست : بررسی علائم، راهکارهای درمان و پیشگیری از آن

زگیل دست : بررسی علائم، راهکارهای درمان و پیشگیری از آن

فهرست مطالب

زگیل دست یک بیماری ویروسی و به شدت مسری است. زگیل دست معمولا شایعترین عفونت ویروسی است که تقریبا 75 درصد جمعیت جهان حداقل یک بار آنرا تجربه کرده اند. 

زگیل‌ها ضایعاتی پوستی هستند که اندکی ضخیم تر از ضایعات پوستی دیگر به نظر می‌رسند. نام علمی زگیل، وروکا ولگاریس است. زگیل‌ها در بخش‌هایی از پوست ظاهر می‌شوند که سلول‌ها به واسطه عفونت به ویروس پاپیلومای انسانی (HPV) با سرعت بیشتری رشد می‌کنند و ضایعاتی را ایجاد می‌کنند. به جز زگیل تناسلی در مردان، از جمله رایج‌ترین نوع زگیل‌ها، زگیل دست است که در این مطلب بیشتر به بررسی آن می پردازیم.

زگیل‌ها ممکن است به دیگران انتقال داده شوند و بعضی افراد به سادگی بیشتری به این بیماری مبتلا می‌شوند. هیچ درمانی برای ویروس پاپیلومای انسانی وجود ندارد. بدن بیشتر افراد ظرف مدت دو تا سه سال از زمان ابتلا بر ویروس غلبه می‌کند. با این حال، این ویروس توانایی بازگشت و عود مجدد را دارد. زگیل‌های ایجاد شده بر روی دست‌ها می‌توانند حس ناخوشایندی ایجاد کنند و البته خجالت آور باشند، با این حال این زگیل‌ها معمولا حاکی از وجود سلول‌های سرطانی نیستند.

علائم و نشانه‌های زگیل دست – عکس زگیل دست

علائم زگیل دست

ضایعات ناشی از زگیل‌ها معمولا بسیار خارش دار هستند، در صورت تحریک می‌توانند خون ریزی کنند و پوست اطراف آنها می‌تواند احساس ناراحتی ایجاد کند. زگیل‌های ایجاد شده بر روی دست‌ها و انگشتان ممکن است با مشکلات دیگری نظیر کیست‌های پر از آب یا ضایعات استخوانی ناشی از آرتروز اشتباه گرفته شوند.
زگیل‌های دست نسبت به انواع دیگر زگیل‌ها نظیر زگیل‌های تناسلی، پلانتار و فیلی فرم به سادگی قابل تشخیص و متمایز ساختن هستند. این زگیل‌ها معمولا بر روی دست‌ها و انگشتان ظاهر می‌شوند، هر چند امکان ایجاد این زگیل‌ها بر روی نواحی غیر تناسلی دیگر نظیر زانوها، مچ‌ها و دستان و پاها وجود دارد.
زگیل‌های دست معمولا به شکل زیر هستند:

بهتر است بدانید، نقطه‌های کوچک سیاه یا لکه‌های موجود در زیگل‌ها توسط بعضی افراد دانه‌های زگیل خوانده می‌شود. با این حال دقت داشته باشید که این لکه‌ها دانه نیستند و در حقیقت رگ‌های خونی بسیار کوچکی هستند که این ظاهر را ایجاد می‌کنند.

از بین بردن زگیل معمولی در دست (قبل و سه هفته پس از درمان با لیزر) پاسخ درمانی عالی است

تشخیص زگیل دست

در بیشتر موارد، پزشک می‌تواند با معاینه این زگیل‌ها را تشخیص دهد. اگر پزشک به مشکلات دیگری مشکوک باشد، نمونه برداری از پوست را پیشنهاد می‌کند. برای انجام نمونه برداری از پوست، لایه فوقانی زگیل برداشته می‌شود و برای آزمایش به آزمایشگاه ارسال می‌شود. این آزمایش بسیار ساده است و یک روال درمانی غیرتهاجمی محسوب می‌شود

درمان زگیل‌های دست

پزشکان اولین کسانی هستند که برای درمان زگیل‌های دست اقدامات لازم را به بیماران پیشنهاد می‌کنند. برای درمان این زگیل‌ها، گزینه‌های درمانی متفاوتی وجود دارند.

دقت شود که باید به زگیل‌های دست نیز توجه لازم صورت گیرد، زیرا ضایعاتی که به درمان معمولی پاسخ نمی‌دهند می‌توانند نشانه ای از گسترش ضایعات ناشی از سرطان پوست باشند.

یک تفکر سنتی این است که درمان می‌تواند شامل راه حل‌های ساده ای نظیر بستن ضایعات بعد از مالیدن با سنگ پا باشد. البته در اکثر موارد این روش باعث گسترش ضایعات و بدترشدن آن می شود

روش‌های دیگر می‌تواند شامل استفاده از سالیسیلیک اسید یا نیتروژن مایع برای منجمد کردن ضایعات باشند.

استفاده از روش کرایوتراپی با نیتروژن مایع معمولا نیاز به جلسات متعدد دارد و اولین روش درمانی است. شانس عود بیماری یا گسترش ضایعات پس از روش انجماد حدود 60 درصد است

اگر این روش‌ها بر روی بدن فرد پاسخ مناسبی ایجاد نکنند، ممکن است از ماده شیمیایی ای به نام کانتاریدین استفاده شود.

در نهایت حذف با کمک جراحی یا بافت برداری می‌توانند برای ضایعاتی به کار روند که به راحتی از بین نمی‌روند یا در نواحی ای قرار دارند که درمان آنها با روش‌های دیگر دشوار است. این روش معمولا زیر بیهوشی عمومی باید انجام شود و شانس عود بیماری حدود 10 درصد است

لیزر زگیل دست

امروزه تبخیر ضایعات با استفاده از لیزر در موارد مقاوم به درمان کاربرد دارد و معمولا طی یک جلسه درمان قابل انجام است. در حال حاضر شانس عود ضایعه بعد از لیزر بسیار پایین است

درمان زگیل دست با لیزر
درمان زگیل دست با لیزر

شاید مهم ترین نکته برای درمان انواع زگیل، صبور بودن باشد. روش‌های واقعی و امتحان شده معمولا به خوبی عمل می‌کنند، منتها این روش‌ها به زمان نیاز دارند.

در ویدئو زیر روند لیزر زگیل دست نشان داده شده است

درمان خانگی زگیل روی دست

درمان خانگی زگیل روی دست

با توجه به این موضوع که زگیل‌های دست معمولا مشکل حادی محسوب نمی‌شوند، بعضی افراد تلاش می‌کنند این مشکل را با راه حل‌های خانگی برطرف کنند. برای این کار بسیاری از افراد ابتدا به داروخانه مراجعه می‌کنند. این راهکارها اصولا برای درمان خانگی زگیل دست کودکان، زگیل انگشت و زگیل کف دست موثر هستند.

تکنیک‌های خانگی برای درمان زگیل دست که معمولا در اختیار این افراد قرار می‌گیرند عبارتند از:

– محصولات حاوی سالیسیلیک اسید

 محصولات بدون نسخه حاوی سالیسیلیک اسید نظیر پودرها، ژل‌ها و پمادها در بیشتر داروخانه‌ها در دسترس هستند. این محصولات به همان شکلی عمل می‌کنند که انواع تجویز شده عمل می‌کنند، با این حال معمولا قدرت این محصولات از نمونه‌های تجویزی کمتر است. برای اثرگذاری این داروها، استفاده مکرر از آنها ضرورت دارد.

– نیتروژن مایع

محصولات حاوی نیتروژن مایع که بدون نسخه در اختیار افراد قرار می‌گیرند معمولا به صورت ژل یا مایع به افراد فروخته می‌شوند.

– سرکه سیب

یکی از درمان‌های ممکن برای زگیل‌ها استفاده از ترکیبی به نسبت دو به یک از سرکه سیب و آب است. افراد می‌توانند این محلول را با استفاده از پارچه کتان بر روی محل زگیل قرار دهند و اجازه دهنده زگیل به مدت بیست دقیقه در این محلول خیس بخورد. این فرآیند باید تا زمان محو زگیل ادامه داده شود. در صورتی که فرد با حساسیت پوستی یا درد شدید مواجه شود، بهتر است این کار را متوقف و یا با پزشک معالج خود مشورت کند.

 پیشگیری از زگیل دست

عدم تماس با زگیل‌های دست کار دشواری محسوب می‌شود و بیشتر افراد در نقطه ای از زندگی خود با این زگیل‌ها مواجه می‌شوند. با این حال، اقدامات پیشگیرانه مشخصی می‌توانند به کاهش خطر این زگیل‌ها کمک کنند. این اقدامات عبارتند از:

اگر فردی تا کنون به زگیل‌ها مبتلا شده باشد، باید اقدامات زیر را برای پیشگری از انتقال ویروس به دیگر بخش‌های بدن خود یا افراد دیگر انجام دهد. این افراد می‌توانند:

دکتر عباس انتظاری، متخصص طب پیشگیری

دسته بندی

آیا این مطلب مفید بود؟ به اشتراک بگذارید

دکتر عباس انتظاری

از دکتر سوال دارید؟

دکتر عباس انتظاری

سیستم پرسش و پاسخ

ثبت سوال جدید

پیگیری سوال قبل

برای پیگیری پاسخ سوال قبلی ، کد رهگیری خود را در این قسمت وارد کنید تا پاسخ دکتر را مشاهده فرمائید
تصاویر پیوست امکان انتخاب تا ۵ تصویر وجود دارد. جهت انتخاب چندگانه کلید Ctrl را نگه دارید. (فرمت های مجاز شامل png, gif و jpg می باشد و حداکثر حجم هر تصویر ۸ مگابایت است.)
© همیارسیستم
  • تصویر کاربر شکوفه چهارشنبه ۶ اسفند ۹۳( 9 سال پیش) تعداد بازدید: 291 مشاهده پرسش
    با سلام و عرض ادب و احترام فراوان خدمت شما دکتر گرامی
    جناب آقای دکتر پیش از اینکه سوالم رو بپرسم لازم میدونم که ازتون تشکر کنم بابت وقتی که میذارید و جواب سوالات بیماران رو میدید.واقعا بزرگوارید.
    آقای دکتر من شش ماه پیش چندتا زگیل روی ساق دستم داشتم و آنها رو فریز کردم اما با گذشت شش ماه جای اونها به شکل لکه های سفیدی که دورش قهوه ای هست باقی مانده.خیلی نگرانم.میخواستم بپرسم امکانش هست این لکه ها به لکه های پیسی تبدیل شده باشن؟سابقه بیماری پیسی رو هم ندارم.ممنون میشم اگه مثل همیشه راهنمایی بفرمایید.بی نهایت سپاسگزارم.
    1. تصویر کاربر دکتر عباس انتظاری چهارشنبه ۶ اسفند ۹۳( 9 سال پیش)
      سلام شکوفه جان
      از ابراز لطفت متشکرم
      نگران تبدیل شدن این ضایعات به پیسی نباش به مرور زمان بهبود خواهد یافت
      ولی با توجه به شرایطی که اشاره می کنی بهتره یک بررسی دقیقتر برات به عمل بیاد
      ممکنه نیاز به تجویز داروی موضعی باشه
      موفق
  • تصویر کاربر رز سه شنبه ۲۸ بهمن ۹۳( 9 سال پیش) تعداد بازدید: 285 مشاهده پرسش
    با سلام و خسته نباشید میخواستم بدونم آیا استفاده نکردن از وسایل یکبار مصرف در میکرودرم خطرناکه؟ گفتن ضدعفونی میکنن اما آیا این کار کافیه؟
    1. تصویر کاربر دکتر عباس انتظاری سه شنبه ۲۸ بهمن ۹۳( 9 سال پیش)
      سلام جانم
      اصولا اکثر وسایلی که در میکرودرم ابریژن استفاده می شود یک بار مصرف است ولی در صورتی که ضد عفونی گردد نیز مشکلی ایجاد نمی کند
      موفق
    2. تصویر کاربر رز سه شنبه ۲۸ بهمن ۹۳( 9 سال پیش)
      مرسی دکتر عزیز :)
    3. نمایش سایر 1 پاسخ
  • تصویر کاربر ناهید دوشنبه ۸ دی ۹۳( 9 سال پیش) تعداد بازدید: 553 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر . ناهید هستم دختری 14 ساله از پارسال اینو خوب متوجه شدم که تو جوشهای صورتم خیلی زیاد شده دکتر های زیادی هم رفتم چه در شهر خودم کرمانشاه چه در تهران که میگن جوش جوانیه
    این مهم نیس واسم مهم اینه اصن میلی ندارم جاش بمونه و قصدم اینه ک با هر قرص و دارویی شده جوشام کم شه و جاشون نمونه
    حتی اگ نیاز باشه میام مطبتون تهران ممنون میشم راهنماییم کنین ک چیکار کنم و چ کاری بهتره
    1. تصویر کاربر دکتر عباس انتظاری دوشنبه ۸ دی ۹۳( 9 سال پیش)
      سلام ناهید جان
      گرچه برای سن تو جوشهای صورت ممکن است طبیعی به نظر برسد اما همواره باید مراقبت های پوستی انجام شود
      سعی کن با صابون مناسب نظیر کلیندا صورتت را شستشو بدی
      ضد آفتاب فاقد چربی به صورتت بزن
      هر وقت تونستی بیا مطب ببینمت
      موفق
  • تصویر کاربر جمالی شنبه ۲۹ شهریور ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 583 مشاهده پرسش
    سلام خسته نباشی من دختری متولد 75 هستم الان چند ساله که من جوش میزنم جوش های قرمز وجای آنها میماند البته بعضی هاش نمیمونه دکتر هم رفتم بی فایده بوده ژل موضعی کلیندامایسن 1درصد استفاده میکرد با کپسوال وصابون تا دکتر میرم خوبه ولی نمیره نه به نظر شما از چه محلولی استفاده کنم
    1. تصویر کاربر دکتر عباس انتظاری یکشنبه ۲۳ شهریور ۹۳( 1 دهه پیش)
      سلام جانم
      مهمترین اقدام شناسایی عامل زمینه ساز جوش های صورت است. در غیر اینصورت اکثر درمان ها نتایج کوتاه مدتی به همراه دارد. می تونی از محلول کلیندا مایسین 1 درصد روزی 3 بار استفاده کنی
      موفق
    2. تصویر کاربر جمالی جمعه ۲۸ شهریور ۹۳( 1 دهه پیش)
      سلام آقای دکتر من اگر صورتم پاکسازی کنم صورتم بدتر نمیشه یا فقط جوش هارو ازبین میره یا لک های صورت هم ازبین میره پوست صورتم چال نمیشه
    3. تصویر کاربر دکتر عباس انتظاری شنبه ۲۹ شهریور ۹۳( 1 دهه پیش)
      سلام جانم
      راستش پاکسازی پوست اگر درست انجام شود بد نیست
      پیشنهاد من به تو میکرودرم ابریژن است
      موفق
    4. نمایش سایر 2 پاسخ
  • تصویر کاربر علی یکشنبه ۵ مرداد ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 330 مشاهده پرسش
    سلام دکتر
    من 22 سالمه و در طرف راست صورتم خال های سطحی زیادی دارم البته کوچک و بیشتر به رنگ قهوه ای تیره که یکی تعدادی از آنها سیاه رنگ هستند
    اگر بخوام با روش لیزر اولترا پلاس یا هر روش بی ضرر دیگه ای خال ها رو بردارم هزینش حدودا چقدر میشود؟؟؟
    1. تصویر کاربر دکتر عباس انتظاری یکشنبه ۵ مرداد ۹۳( 1 دهه پیش)
      سلام علی آقا
      بدون معاینه نمی توان نظر دقیقی داد
      ممکن است با لیزر قابل درمان نباشد
      هزینه ها اصلا قابل پیش بینی نیست
      موفق
  • تصویر کاربر علی یکشنبه ۱۸ خرداد ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 583 مشاهده پرسش
    مرسی اقای دکتر از جوابی که چند روز پیش بهم دادید ولی چون عکسمو نتونستید ببینید دوباره میفرستم براتون . الان حد ود 1 ماه که دارم از ماینوکسیدیل کرکلند و فینا استفاده میکنم که عوارضی مثل خارش سر ، سر درد در کاسه سر و چرب شدن سریع موها که خودش ریزش میاره برام به همراه داشته الان دو روز که استفاده نمیکنم و دیگه این عوارض و ندارم از شامپوی کتومونازول دارم استفاده میکنم به نظرتون ادامه بدم درمان ماینوکسیدیل ؟؟
    1. تصویر کاربر دکتر عباس انتظاری یکشنبه ۱۸ خرداد ۹۳( 1 دهه پیش)
      سلام علی جان
      البته بدون معاینه و بررسی شرایط زمینه ای نمی توان نظر دقیقی داد
      دروهایی که استفاده می کنی حتما باید با نظر پزشک شروع و یا قطع شوند
      وقتی ماینوکسیدیل آعاز می گردد باید به صورت طولانی مدت استفاده شود
      فیناسراتید بسیار پرعارضه است و معمولا اولین اقدام نیست
      موفق
  • تصویر کاربر مجتبی سه شنبه ۱۶ اردیبهشت ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 335 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر
    33 ساله هستم و قصد دارم از طریق لیزر موی روی گونه ام را زیاد هم هست به شرطی که هیچ گاه برگشت نداشته باشد بر دارم.
    1) آیا لیزر چنین امکانی دارد که موی روی گونه هرگز برگشت نکند؟ البته من نمی خواهم خط بیافتد فقط مویی که تا زیر چشمم رشد کرده، پائین تر برود.
    2) آیا عوارضی خواهد داشت؟ و یا اینکه داروهای هرمونی که احتمالاً بعد از لیزر تجویز خواهید نمود، عوارض دیگری دارد؟
    3) چند جلسه کار می برد و هزینه چقدر خواهد بود؟
    با تشکر
    1. تصویر کاربر دکتر عباس انتظاری سه شنبه ۱۶ اردیبهشت ۹۳( 1 دهه پیش)
      سلام مجتبی جان
      لیزر موها به هیچ عنوان مادام العمر نیست و بعد از چند سال در صورت عدم تکرار لیزر موها برگشت خواهند داشت البته نازک تر خواهند بود
      لیزر معمولا عوارض دراز مدتی ندارد
      تعداد جلسات متغیر است و هزینه آن نیز بالا است
      موفق
  • تصویر کاربر حسام پنجشنبه ۱۱ اردیبهشت ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 405 مشاهده پرسش
    با عرش سلام و خسته نباشید خدمت شما
    جناب دکتر من 20 سالم هست مشکل من کم مویی صورتمه تو قسمت های دیگه ی بدنم موها به طور کافی و کامل رشد کردند اما موهای صورت یا همون ریش خیلی کم درومده اونم تو جاهای مختلف
    می خواستم راهنمااییم کنین که چی کار کنم یا چی بخورم یا چی بمالم به صورتم تا اینا کامل رشد کنه و زیاد شه و یا چه راه دیگه داره
    ممنون میشم اگه جواب بدید
    1. تصویر کاربر دکتر عباس انتظاری پنجشنبه ۱۱ اردیبهشت ۹۳( 1 دهه پیش)
      سلام حسام جان
      بهتره صبور باشی
      در ضمن یک بررسی هورمونی باید برات به عمل بیاد
      موفق
  • تصویر کاربر لیندا پنجشنبه ۲۱ فروردین ۹۳( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 841 مشاهده پرسش
    با سلام . آقای دکتر من حدود 15 ساله که از داشتن پوست بسیار چرب و جوش صورت (حدود 4 سال هست که با استفاده از قرص رواکتان از شدت جوش زدن کاسته شده) و بدتر از همه جای جوش در عذابم . یک بار روی پوستم عمل پانچ انجام شده اما متاسفانه بعد از پانچ بنابه دلایلی نتونستم جلسات لیزر رو شروع کنم. سوال من از محضر جنابعالی این بود که آیا برای شروع جلسات لیزر مجدا باید عمل پانچ رو صورتم انجام بگیره یا نه؟؟
    آیا این نوع لیزر در کاهش مقدار ترشح چربی صورت موثر هست یا نه؟؟؟

    با تشکر فراوان
    1. تصویر کاربر دکتر عباس انتظاری پنجشنبه ۲۱ فروردین ۹۳( 1 دهه پیش)
      سلام لیندا جان
      گرچه بدون معاینه نمی توان نظر دقیقی داد ولی با توجه به سن تو بیشتر معتقدم باید صبور باشی و حداقل تا 18-20 سالگی منتظر اقداماتی نظیر لیزر و ... باشی
      هنوز خیلی اینکار برای تو مناسب نیست
      در وضعیتی که اشاره می کنی بهترین اقدام استفاده منظم از دارو و کرم های موضعی و صابون مناسب است
      اگر تهران هستی با کلیه سوابق دارویی و آزمایشگاهی بیا مطب تا ببینمت
      موفق
  • تصویر کاربر سیما پنجشنبه ۲۲ اسفند ۹۲( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 303 مشاهده پرسش
    خسته نباشید
    دکتر جان من روی ساق پام ابتدا خارش داشتم و دو یا سه تا لک ایجاد شده بود...و معمولا بعد از اپیلاسیون ایجاد میشد...موهای من نازک هستش...کم کم الان به دلیل بی توجهی من در مدت 1 سال و نیم این ناحیه لک های فوق العاده بیشتر....و خارش شبانه داره...حتی دونه هایی که زده شده تا قوزک پا پیش رفته و.پوست صافم.رو.داغون مرده....یعنی چیه؟!ایا با لیزر موها درمان میشه و ایا این دونه ها و خارش و لک.های سطحی از بین میره؟!بدجوووووووور نگرانم...بدجور :\'(
    1. تصویر کاربر دکتر عباس انتظاری پنجشنبه ۲۲ اسفند ۹۲( 1 دهه پیش)
      سلام
      البته بدون معاینه نمی توان نظر دقیقی داد ولی خارش شبانه نگران کننده است
      ممکن است نوعی آلودگی انگلی به نام گال برای تو مطرح باشه که درمان آن نیز نیازمند اقدامات متعددی است
      سریعا به پزشک مراجعه کن و اگر تهران هستی با کلیه سوابق دارویی < ازمایشگاهی بیا مطب تا ببینمت
      موفق
درحال دریافت اطلاعات

مقالات مرتبط

با ما در تماس باشید

ولیعصر بالاتر از زعفرانیه برج فردوس طبقه ۲ واحد ۱۲

آدرس مطب

ولیعصر بالاتر از زعفرانیه برج فردوس طبقه ۲ واحد ۱۲

شماره تماس

در این مقاله مطالعه می‌کنید:

پرسش از دکتر