گال نوعی بیماری پوستی است که توسط حشرهای بسیار ریز به نام Sarcoptes scabiei ایجاد میشود. این حشرههای بسیار ریز میکروسکوپی، میتوانند ماهها روی پوست شما زندگی کنند. آنها میتوانند روی سطح پوست تولید مثل کنند، در آن فرو روند، تخم گذاری کنند و باعث ایجاد حساسیتهای قرمز همراه با خارش بر روی پوست شوند.
در هر زمان تقریباً 130 میلیون مورد از ابتلا به بیماری گال در جهان گزارش میشود. اگرچه این یک بیماری بسیار مسری است که به راحتی از طریق تماس مستقیم پوست میتواند از یک فرد به فرد دیگر منتقل شود، اما گال می تواند به عنوان یک بیماری آمیزشی نیز مطرح باشد و از طریق رابطه جنسی نیز منتقل می شود
حداقل مدت زمان تماس برای انتقال انگل گال حدود 30 دقیقه است لذا تماس های کوتاه مدت نظیر دست دادن یا بغل کردن معمولا باعث انتقال بیماری نخواهد شد
علائم گال یا جرب
پس از مواجهه اولیه با گال، حداقل 10 روز تا شش هفته طول میکشد تا علائم اولیه ظاهر شوند. علائم معمولاً در افرادی که قبلاً دچار گال بودهاند با سرعت بیشتری بروز میکنند.
علائم برجسته گال شامل جوش و خارش شدید است که در شب آزاردهندهتر خواهد بود. خراش مداوم در ناحیه آلوده میتواند منجر به ایجاد زخم شود. اگر این اتفاق بیفتد، ممکن است نیاز به درمان اضافی با آنتی بیوتیک برای عفونت پوستی باشد.
برای آلوده شدن به انگل گال نیاز به تماس نزدیک بین افراد وجود ندارد و هیره ها میتوانند از طریق تماس با لباس یا ملافههای آلوده نیز منتقل شوند.
اگرچه گال میتواند برای فرد بیماری آزار دهندهای باشد اما معمولا به نحو موثری درمان است، درمان اغلب شامل داروهایی است که حشرههای ریز مولد گال و تخمهای آنها را از بین میبرد. از آنجا که گال بسیار مسری است، پزشکان معمولاً درمان را برای تمام افرادی که در تماس مکرر با شخص مبتلا به گال است، تجویز میکنند.
تشخیص گزش گال و حساسیتهای پوستی قرمز رنگ میتواند به یافتن سریعتر درمان کمک کند
- مچ دست
- ناحیه بین انگشتان
- باسن
- کمر
- آلت تناسلی مرد
- نوک پستان
- زیر بغل
- آرنج
- سر
- صورت
- گردن
- دست ها
- کف پا
این حساسیتهای پوستی میتواند شامل گزشهای ریز، کهیر، جوش های زیر پوستی یا برجستگیهای جوش مانند باشد. شیارهای زیرپوستی ناشی از نفوذ حشرات گاهی روی پوست دیده میشود و به صورت خطوط ریز برجسته یا تغییر رنگ یافته به نظر میرسند.
در مواردی که گال در ناحیه تناسلی دیده شود معمولا به دنبال رابطه جنسی با فرد آلوده بوده است.
گال در ناحیه تناسلی به شگل گال ندولر بوده و به صورت برجستگی قرمز رنگ همراه با خارش می باشد. در بسیاری از موارد بیماری شبیه به زگیل تناسلی مردان است ولی وجه افتراق این دو وجود خارش ( بخصوص خارش شبانه ) در بیماری گال تناسلی است
گال از چی به وجود میاد؟
گال نتیجه هجوم هیره های کوچک و هشت پا از خانواده عنکبوتیان است. این حشرهها به قدری کوچک هستند که نمیتوانید آنها را روی پوست خود ببینید، اما مطمئناً میتوانید اثرات آنها را ببینید.
انگل ها برای زندگی و تغذیه در لایه بالایی پوست فرو میروند. انگل ماده تخم گذاری میکنند، پوست به انگل و مواد زائد آنها واکنش نشان میدهد و حساسیتهای قرمز و خارشدار ایجاد میکند.
این انگل به راحتی از فردی به فرد دیگر منتقل میشوند. تماس مستقیم پوست آلوده با پوست سالم متداولترین راه برای انتقال آلودگی است. انگل ها از سطوح آلوده زیر نیز همچنین قابل انتقال هستند:
- مبلمان
- لباسها
- ملافهها
وسایل و امکاناتی که افراد مشترکا از آنها استفاده میکنند باعث گسترش آلودگی میشود، مکانهایی نظیر خانههای سالمندان یا مراکز مراقبت ویژه.
عکس بیماری پوستی گال
درمان گال چیست؟
درمان گال معمولاً با از بین بردن آلودگی شروع میشود، برای این کار پمادها، کرم ها و لوسیونهایی تجویز میشود که میتوان آنها را مستقیماً روی پوست قرار داد. داروهای خوراکی نیز برای درمان ممکن است تجویز شود.
پزشک احتمالاً از بیمار میخواهد تا دارو را شبها که حشرات بیشتر فعال هستند استفاده کند. شاید لازم باشد درمان را بر تمام پوست خود از گردن به پایین اعمال کنید. صبح روز بعد میتوان دارو را شست.
اطمینان حاصل کنید که دستورالعملهای پزشک خود را بسیار دقیق دنبال کنید. ممکن است لازم باشد درمان موضعی را طی هفت روز تکرار کنید.
داروی درمان گال چیست؟
- کرم 5 درصد پرمترین
- لوسیون 25 درصد بنزیل بنزوات
- پماد 10 درصد گوگردی
- کرم 10 درصد کروتامیتون
- لوسیون 1 درصد لیندان
آنتی بیوتیک برای گال
پزشک شما همچنین ممکن است داروهای اضافی برای کمک به تسکین برخی از علائم آزار دهنده مرتبط با گال تجویز کند. این داروها عبارتند از:
- آنتی هیستامینها، مانند بنادریل (دیفن هیدرامین) یا لوسیون پراموکسین برای کمک به کنترل خارش.
- آنتی بیوتیک برای از بین بردن هرگونه عفونت که در نتیجه خاراندن مداوم پوست ایجاد میشود.
- کرمهای استروئیدی برای رفع تورم و خارش
قرص ایورمکتین برای درمان گال
ممکن است برای گال شدید یا گسترده، درمان تهاجمیتری لازم باشد. یک قرص خوراکی به نام ایورمکتین (Stromectol) میتواند به افرادی داده شود که:
- پس از درمان اولیه، بهبودی در علائم مشاهده نمیکنید.
- مبتلا به گال نروژی یا پوستهدار باشد.
- گال اکثر بدن را فرا گرفته باشد.
صابون گوگرد برای درمان جرب و گال
گوگرد عنصری است که در چندین درمان با گال تجویز میشود. همچنین میتوانید گوگرد را خریداری کنید و از آن به عنوان صابون، پماد، شامپو یا مایع برای درمان گال استفاده کنید.
توجه به این نکته مهم است که هیچ درمانی برای گال توسط سازمان غذا و دارو تأیید نشده است.
در هفته اول درمان، ممکن است به نظر رسد که علائم در حال بدتر شدن هستند. با این حال، بعد از هفته اول، خارش کمتری خواهید داشت و در هفته چهارم درمان، بهبودی کامل حاصل میشود.
پوستی که ظرف یک ماه بهبود نیافته است ممکن است همچنان به حشرههای ریز گال مبتلا باشد. لازم به یادآوری است که خارش پس از ابتلا به گال میتواند تا یک ماه طول بکشد.
اگر متوجه شدید که علائم پس از چهار هفته درمان همچنان وجود دارد، بلافاصله با پزشک خود مشورت کنید.
راه های طبیعی درمان گال
برخی از درمانهای سنتی گال میتوانند عوارض جانبی ناخواسته مانند احساس سوزش در پوست، قرمزی، تورم و حتی بیحسی یا گزگز ایجاد کنند. گرچه این عوارض به طور معمول موقتی هستند، اما ممکن است برای فرد آزاردهنده باشند.
درمان های طبیعی متداول برای گال عبارتند از:
روغن درخت چای:
مطالعات و بررسیها در سطح کوچک نشان میدهند روغن درخت چای ممکن است گال را درمان کند، در عین حال خارش را کاهش دهد و به از بین بردن حساسیتهای پوستی کمک میکند. با این حال، روی انگل هایی که در پوست شما فرو رفتهاند به خوبی اثر نخواهد کرد.
آلوئه ورا:
ژل آلوئه ورا به دلیل توانایی در کاهش تحریک و سوزش پوست مشهور است، اما یک مطالعه انجام شد کوچک نشان داد که آلوئه ورا به همان اندازه که یک نسخه برای درمان گال تجویز میشود موفق است. فقط باید مطمئن باشید که آلوئه ورا خالص را خریداری میکنید، نه یک محصول تزریق شده آلوئه ورا.
کرم کپسایسین:
اگرچه این ماده حشرات ریز مولد گال را از بین نخواهد برد، اما کرمهای ساخته شده با کپسایسین از فلفل کاین ممکن است با حساسیت زدایی از پوست، شما را در برابر گزشها و اشکالات آزار دهنده درد و خارش تسکین دهد.
اسانسهای روغنی:
روغن میخک یک کشنده طبیعی است که دلیل این امر وجود هیرهها است. سایر روغنهای اساسی از جمله اسطوخودوس، گیاه بادرنجبویه و جوز هندی نیز میتوانند در درمان گال مفید باشند.
صابون:
اجزای فعال پوست، برگ و دانههای درخت چریش ممکن است حشرههای ایجاد کننده گال را از بین ببرند. صابونها، کرم ها و روغن های ساخته شده با عصاره این درخت میتواند به ضربه زدن و حذف هیرهها کمک کند.
درمانهای خانگی گال نویدهایی را برای تسکین علائم آلودگی و از بین بردن حشراتی که باعث ایجاد علائم ناخوشایند هستند، میدهد. ولی تقریبا برای از بین بردن عامل انگلی بی تاثیر هستند
دکتر انتظاری متخصص طب پیشگیری