لیزر خال صورت یکی از روش های بسیار مطلوب در بین اکثر بیماران است. در روش درمان لیزر خال های صورت معمولا عوارض بسیار کم بوده و با توجه به سرعت عمل بسیار بالا، ترمیم ضایعات نیز از روند مطلوبی برخوردار است.
خال گوشتی یا مول شایعترین فرم خال در انسان بوده و در بیش از 80 درصد از افراد بالای 12 سال حداقل یک یک چند خال گوشتی وجود دارد. این حالت دارای تظاهرات بالینی متعددی بوده و بسته به محل قرار گرفتن آن در لایه های پوست طبقه بندی می گردد.
یی
لیزر خال های صورت روند درمان یک خال مادرزداری 1.5 * 6 سانتیمتر در صورت یک جوان 27 ساله – قبل از درمان – 2 هفته پس از تست لیزر، بلافاصله پس از درمان، 3 ماه پس از درمان و یک سال پس از درمان با لیزر (نتایج رضایت بخش است.
خالهای جانکشنال معمولا” پس از 2 سالگی شروع شده و به تدریج بزرگتر شده و زیادتر می گردند و در حوالی بلوغ از بین می روند. این نوع خال ها حاشیه صاف و مدور دارند. این خال در محل اتصال درم و اپی درم ایجاد می گردد.
نوع دوم خال به نام خالهای مرکب معروف است و معمولا هم در درم و هم در اپی درم هستند و در کف دست پا دیده نمی شوند. این نوع خالها محدوده نامنظم دارند. لیزر خال های صورت از این نوع نیز معمولا پس از ارزیابی های مقدماتی انجام می شود و نتایج رضایت بخش است.
نوع سوم خالها را خال های درمال گویند. این نوع خال معمولا گنبدی شکل بوده و به تدریج به رنگ پوست در می آیند این نوع خال عمدتا در بالغین دیده می شوند در این نوع نیز لیزر خال های صورت قابل انجام است معمولا عوارض نیز بسیار کم است.
خالهای پوستی عموما ماهیت خوش خیم دارند و به ندرت ممکن است ماهیت بدخیم پیدا کنند لذا می توان اکثر آنها را به حال خود گذاشت اما در مواردی که از نظر زیبایی باعث ناخوشایند باشند و یا در مواردی که تحریک مداوم و مکرر وجود داشته باشد نظیر خال در دست، آرنج، ریش و سبیل با استفاده از روش های لیزری یا جراحی میتوان آنها را برداشت. در اکثر موارد لیزر خال های صورت با معیارهای پزشکی ضرورتی ندارد اما از نظر زیبایی این اقدام انجام می شود.
زمان بروز خال گوشتی
خالها اغلب در طول ۲۰ سال اول زندگی به وجود می آیند ؛ ولی ممکن است تا ۴۰ سالگی ویا بیشتر هم ظاهرشدنشان ادامه یابد . به این نوع خالها ، خال های اکتسابی می گویند و بیشتر اشخاص تعدای از این خالها را روی بدن خود دارند ( گاهی اوقات ۴۰ عدد یا بیشتر ) . در موارد نادری نیز خال ها از زمان تولد وجود دارند که به آن ها ، خالهای مادرزادی گفته می شود و در حدود یک درصد نوزادان هنگام تولد به این خال ها مبتلا هستند.
لیزر خال های صورت برای خال های اکتسابی معمولا پس از ارزیابی های اولیه قابل انجام می باشد البته در گروهی از موارد ممکن است نتوان از لیزر خال های صورت استفاده نمود و مجبور به استفاده از روش جراحی خواهیم بود.
تغییرات خال ها
خال ها مسطح ، پهن و نرم و همان گونه که گفته شد به رنگ قهوه ای و یا سیاه هستند ( شبیه کک و مک ) ؛ اما به مرور زمان بزرگ تر شده و روی بعضی از آنها ممکن است مو ظاهر شود.
تغییر شکل خالها کاملاً تدریجی و کند است و خالهایی که زمانی مسطح و تیره رنگ بوده اند ، به تدریج گوشتی ، گنبدی شکل و کم رنگ می شوند؛ ولی ، بعضی از آن ها به هیچ وجه تغییر نمی کنند ( مثل خالهای کف دست و پا که مسطح و تیره باقی می مانند و در نهایت بسیاری از انها به تدریج از بین می روند ) و یا برخی برجسته و گوشتی شده و به وسیله ی پایه ای باریک، مانند زایده ای گوشتی آویزان می مانند ، سیر تغییرات گفته شده در مورد خال بسیار کند است و شاید حدود ۵۰ سال طول بکشد .
جراحی کردن خال های معمولی یا لیزر خال های صورت هیچ وقت باعث سرطانی شدن خال نمی شود .
انواع خال پوستی
درمان خال ها و لیزر صورت از نظر زیبایی یا پیشگیری از سرطانی شدن آنها چه موقع ضرورت می یابد؟
در اصل درمان خال ها جراحی است و چون جراحی خال معمولاً با به جا ماندن جای زخم همراه است؛ لذا باید در مورد برداشتن خال زمانی تصمیم گرفت که جای زخم جراحی آن از خود خال کم تر جلب توجه کند.
روش های دیگری هم برای برداشتن خال نظیر سوزاندن، تراشیدن، لیزر و مالیدن اسیدهای سوزاننده بر روی خال مرسوم است که از نظر علمی خالی از اشکال نیستند. امروزه لیزر خال های صورت با توجه به کم بودن عوارض و سرعت بسیار بالا در ترمیم بافتی بسیار روش پر طرفداری می باشد.
بیشتر خالهای ملانوسیتی، خوش خیم هستند و نیازی به برداشتن آنها و یا لیزر خال های صورت نمیباشد به جز در موارد زیر:
هر خالی که در یک فرد بزرگسال به رشد خود ادامه دهد یا دچار تغییر شکل شود، هر خالی که دارای یک یا چند عدد از نماهای غیر معمول باشد براساس یک قانون باید کلیه خالها را بعد از برداشتن برای آزمایش آسیب شناسی ارسال نمود.
توصیه می کنم ویدئو زیر را که در مورد روند درمان یک خال مادرزادی روی صورت با لیزر است را مشاهده فرمائید
در صورتی که مبتلا به خال در صورت یا بدن دارید و مایل به از بین بردن خال هستید:
- حتما با تیم درمانی خود مشورت کنید.
- ممکن است قبل از آغاز درمان نیاز به نمونه برداری و بررسی پاتولوژیک باشد.
- انتخاب نوع و روش درمانی پس از معاینه و ارزیابی های تکملی توسط پزشک خواهد بود و بهترین روش از بین بردن خال قابل پیش بینی نیست.
- در صورتی که نیاز به انجام لیزر یا آر اف باشد معمولا درد یا خونریزی پس از برداشتن خال نادر یا بسیار ناچیز است.
- از حمام آفتاب یا برنزه شدن پرهیز کنید.
- حتما برای تشخیص نوع ضایعه و بررسی ریسک احتمالی به پزشک مراجعه کنید.
- ممکن است نیاز به نمونه برداری و ارزیابی آزمایشگاهی باشد.
دکتر عباس انتظاری متخصص طب پیشگیری