سوزاک در زنان یک عفونت مقاربتی است که توسط باکتری Neisseria gonorrhoeae ایجاد می شود. سوزاک اغلب بدون علامت است، به این معنی که بسیاری از زنان نمی دانند که به آن مبتلا هستند. بدون درمان، می تواند منجر به بیماری التهاب لگن، درد مزمن لگن، حاملگی خارج رحمی ویا ناباروری در زنان شودعفونت های سوزاک با داروهای آنتی بیوتیک درمان می شود.
سوزاک چیست؟
سوزاک بعد از کلامیدیا، دومین عفونت شایع بیماری مقاربتی است. عفونت های سوزاک توسط باکتری Neisseria gonorrhoeae ایجاد می شود و از طریق تماس جنسی گسترش می یابد.
فرد می تواند از طریق غشاهای مخاطی که در دستگاه تناسلی زنان، مقعد، قسمت داخلی پلک ها، مجرای ادرار و گلو وجود دارد(جایی که پوست خارجی شما با بافت داخلی نرم و مرطوب تماس داشته باشد) به عفونت سوزاک مبتلا شود.
علائم سوزاک در زنان
همانند عفونت های کلامیدیا، سوزاک می تواند افراد را از هر جنسیت آلوده کند. سوزاک غالباً در زنان بدون علامت است. این بدان معناست که خانم ها معمولاً هیچ گونه ناراحتی را تجربه نمی کنند یا تغییراتی را پس از آلوده شدن مشاهده نمی کنند.
بدون هیچ علامتی، خانم ها ممکن است به داشتن STI شک نکنند.برخی از خانم ها ممکن است علائم بسیار خفیف یا مبهمی داشته باشند که می تواند با عفونت ادراری یا عفونت واژن اشتباه گرفته شود.
علائم خفیف سوزاک در خانم ها:
- افزایش ترشحات واژن
- تکرر ادرار دردناک
- لکه بینی و خونریزی بین دوره
- لکه بینی بعد از آمیزش جنسی
- درد، خونریزی یا ترشح از رکتوم
دلیل مبتلا شدن خانم ها به سوزاک
سوزاک از طریق تماس جنسی با یک شریک آلوده منتشر می شود. این بیماری می تواند از طریق هر نوع رابطه جنسی محافظت نشده از جمله آلت تناسلی مرد در رابطه جنسی واژنی، رابطه ی مقعدی، و رابطه جنسی دهانی منتشر شود. عفونت سوزاک می تواند در دستگاه تناسلی، مقعد و مجرای ادرار ایجاد شود. داشتن رابطه جنسی دهانی می تواند عفونت سوزاک را از اندام تناسلی به گلو منتقل کند.
همچنین فرد می تواند پس از معالجه قبلی مجدداً به سوزاک آلوده شود. افراد بعد از یکبار ابتلا به سوزاک، دیگر در امان نخواهند ماند.
عوارض سوزاک برای خانم ها
عفونت مقاربتی سوزاک می تواند باعث ایجاد عفونت در دهانه رحم، مجرای ادرار و لوله های رحمی در زنان شود. همانند عفونت کلامیدیا درمان نشده، عفونت سوزاک درمان نشده می تواند منجر به ایجاد بیماری التهابی لگن (PID) شود.
PID می تواند منجر به عواقب برگشت ناپذیر و جدی در زنان و افرادی که دارای دستگاه تناسلی زنان هستند، از جمله بارداری خارج رحمی، ناباروری یا درد مزمن لگن شود.
. باکتری های سوزاک خود را از دستگاه تناسلی به واژن و از طریق واژن به دهانه رحم و از رحم به تخمدان ها و لوله های رحمی می رسانند و باعث التهاب و عفونت می شوند. پس از ورود، باکتری ها به لوله های رحمی آسیب می رسانند و می توانند باعث ایجاد زخم شوند. که می تواند اثرات طولانی مدتی از جمله ناباروری به همراه داشته باشد، زیرا بافت اسکار می تواند لوله های رحمی را مسدود کند و از باروری تخمک توسط اسپرم جلوگیری کند.حاملگی های خارج رحمی (که در آن لانه گزینی حاملگی در خارج از رحم انجام می شود) نیز شایع می باشد، زیرا تخمک بارور شده ممکن است در لوله رحمی آسیب دیده گیر کند، که حتی می تواند منجر به مرگ شود.
درد مزمن لگن نیز ممکن است نتیجه طولانی مدت عفونت های سوزاک درمان نشده باشد و از علائم PID است.
سوزاک در زنان چقدر شایع است؟
در سال 2016 در ایالات متحده، سوزاک به عنوان دومین عفونت مقاربتی شایع به مراکز کنترل بیماری (CDC) گزارش شد. در آن سال، تقریباً نیم میلیون مورد سوزاک در ایالات متحده گزارش شد. مانند کلامیدیا، سیفلیس و بسیاری از STI های دیگر، میزان سوزاک در ایالات متحده به ویژه در چند سال گذشته، افزایش یافته است.طبق آمار گزارش شده مبتلایان مرد به سوزاک در ایالات متحده بیشتر از زنان است. این تفاوت در آمار، احتمالاً باعث بروز ابتلا به سوزاک در مردانی می شود که با مردان رابطه جنسی دارند (MSM). در میان زنان، آمار مبتلایان به عفونت سوزاک،افراد جوان نسبت به افراد مسن بالاتر بود، در حالی که جوانان 19 ساله بیشترین میزان عفونت سوزاک را داشتند.
تخمین زدن مبتلایان به عفونت های سوزاک در کل دنیا دشوار است، زیرا ممکن است در بسیاری از مناطق، خدمات بهداشتی و درمانی قادر به تشخیص و گزارش موارد سوزاک و سایر STI های دیگر نباشد. سازمان بهداشت جهانی تخمین زده است که تعداد کل موارد در سال 2008 در سراسر جهان، 106.1 میلیون عفونت سوزاک بوده است.این برآورد تقریباً 20 میلیون بالاتر از سال 2005 است، که آنها فکر می کنند می تواند به دلیل بسیاری از عوامل اجتماعی و بهداشتی ناشی از شیوع STI باشد، از جمله تعداد بیشتری از جوانان که بخشی از جمعیت فعال جنسی هستند.
جلوگیری از سوزاک برای زنان
فعالیت جنسی فعال شما را در معرض بیشتر ابتلا به بیماری STI قرار می دهد. استفاده از کاندوم در هر بار رابطه جنسی می تواند خطر ابتلا به سوزاک (و بسیاری از سایر STI های دیگر) را کاهش دهد. کاندوم باید نه فقط در هنگام انزال، بلکه قبل از شروع هرگونه تماس تناسلی یا جنسی مورد استفاده قرار گیرد.قبل از شروع تماس جنسی، از شریک زندگی خود سوال کنید که آیا اخیراً از نظر STI مورد آزمایش قرار گرفته است یا خیر. اگر یک شریک زندگی با چند نفر رابطه جنسی برقرار می کند، از وضعیت STI سایر شرکای آنها سوال کنید و آنها را تشویق کنید تا آزمایش دهند. محدود کردن تعداد شرکای جنسی نیز خطر ابتلا به سوزاک را کاهش می دهد.
درمان سوزاک با آنتی بیوتیک
برای از بین بردن باکتری ها می توان سوزاک را با آنتی بیوتیک درمان کرد. هر فردی برای از بین بردن عفونت سوزاک به دو داروی آنتی بیوتیک جداگانه نیاز دارد.از دلایل نیاز به این دو آنتی بیوتیک، افزایش مشکل مقاومت میکروبی در بین عفونت های سوزاک است.
پس از تشخیص، توصیه می شود هر شریکی که در 60 روز گذشته با او رابطه جنسی داشته اید و/یا آخرین شریک جنسی خود را وادار به آزمایش دادن کنید.
انتقال سوزاک حتی در حین درمان با آنتی بیوتیک امکان پذیر است. تا هفت روز پس از اتمام دوره کامل داروهای آنتی بیوتیکی – حتی اگر علائم از بین رفته باشد – از تماس جنسی خودداری کنید. سه ماه پس از درمان، باید آزمایش مجدد سوزاک را انجام دهید.
سوزاک در بارداری
سوزاک نیز مانند کلامیدیا در حین زایمان از مادر به کودک منتقل می شود. نوزادانی که از مادران مبتلا به عفونت های سوزاک درمان نشده متولد می شوند ممکن است به conjunctivities سوزاک (عفونت در چشم) مبتلا شوند، هرچند که این مورد خیلی شایع نیست. به همین دلیل، آزمایش سوزاک باید جزو روتین غربالگری دوران بارداری قرار گیرد.
تاثیر سوزاک بر HIV
اگر در معرض ویروس HIV باشید، داشتن یک STI مانند سوزاک، احتمال ابتلا به ویروس را افزایش می دهد، یا اگر قبلا به ویروس HIV مبتلا شده اید، احتمال انتشار آن افزایش می یابد.اگر فکر می کنید به بیماری سوزاک یا هر STI ی دیگری مبتلا هستید، خیلی مهم است که بلافاصله به پزشک خود مراجعه کنید.
متخصص طب پیشگیری