ارگاسم مرد تجربهای پیچیده است. عملکرد اصلی ارگاسم مرد انزال اسپرم است. البته همه مردان در طی ارگاسم به انزال نمیرسند. نقش ارگاسم زنان بجز لذت کاملا مشخص نیست. شاید به حرکت اسپرم به سمت تخمک کمککننده باشد.
در دهه 1950، آلفرد کینزی اولین دانشمندی که روی جنسیت انسان تحقیقات دقیق داشت اورگاسم را به صورت «تخلیه انفجاری تنش عصبی عضلانی» تعریف کرد. پس از این مطالعه درکمان از اجزای فیزیولوژیک و عاطفی اورگاسم مرد و شرایطی که آن را بهبود میدهد یا به تعویق میاندازد بیشتر شده.
فیزیولوژی ارضا شدن مردان
ارگاسم مرد سیستم پیچیدهای دارد و چند هورمون، اندام و مسیر عصبی در آن دخیل اند.
تستوسترون تولید شده در بیضهها نقش اساسی در میل جنسی که منجر به انگیختگی، نعوظ و اورگاسم میشود، ایفا میکند. سطوح پایین تستوسترون نه تنها انرژی و خلق و خوی مرد را پایین میآورد، پاسخ او به تحریک جنسی را چه از لحاظ فیزیکی و چه روانی کاهش میدهد.
یک مرد تنها به تحریک فیزیکی برای برانگیختگی نیاز دارد، در حالیکه زن به تحریک فیزیکی و روانی نیاز دارد. تفاوت مردان نسبت به زنان در رسیدن به اوج لذت جنسی (ارگاسم) این است که مردان زودتر و کوتاهتر از زنان به ارگاسم میرسند.
انزال مرد شامل مایع منی است که متشکل از سلولهای اسپرم و مایع سمینال بوده این مایع خود حاوی فسفوریلکولین (آنزیمی که برای باروری نیاز است) و فروکتوز (تأمینکننده سوخت برای اسپرم) است. حجم متوسط مایع منی که توسط یک مرد سالم خارج میشود حدود یک قاشق چایخوری است.
ارگاسم در مردان چند مرحله دارد؟
مسیر انزال مرد 4 فاز دارد که اورگاسم سومین فاز آن است. طول مدت و شدت این فازها متفاوت است، اما این تجربه کاملا مشخص پیش خواهد رفت.
مرحله برانگیختگی جنسی
برانگیختگی فازی فیزیکی، حسی و عاطفی است که سبب میشود مغز نوروترانسمیترهایی بنام استیلکولین آزاد کند. استیلکولین در مقابل سبب آزادسازی نیتریکاکسید درون شریانهای آلت تناسلی شده و آن را حجیم و پرخون میکند.
نعوظ به همراه تغییراتی در تنفس، تنش عمومی در عضلات و بالا کشیده شدن کیسه بیضه میشود.
مرحله پلاتو
پلاتو فازی است که بلافاصله قبل از اورگاسم ایجاد شده و فشار بدن به خصوص لگن ناگهان از اختیار خارج شده و سبب افزایش شدت و سرعت میشود. در این فاز ضربان قلب بین 150 تا 175 بار در دقیقه شده و فشار خون و دمای بدن افزایش مییابد.
مقداری مایع منی (پیشانزال) ممکن است از پیشابراه خارج شود که سبب تغییر pH پیشابراه به منظور افزایش بقای اسپرم میشود. فاز پلاتو بین 30 ثانیه تا 2 دقیقه طول میکشد.
مرحله ارگاسم و اوج لذت جنسی
فاز اورگاسم دو بخش دارد: بخش اول خروجی است که انزال غیرقابل اجتناب است. پس از این بخش بلافاصله انزال رخ میدهد که عضلات آلت تناسلی، مقعد و پرینه دچا انقباضات قدرتمندی شده و به بیرون آمدن مایع منی کمک میکند.
طی اورگاسم مراکزی در مغز شامل مخچه، آمیگدالا، هسته و ناحیه شکمی پر از مواد نوروشیمیایی شده و حس عاطفی قوی مرتبط با اورگاسم را ایجاد میکند.
در همین زمان، غشای مغزی اوربیتوفرونتال جانبی که در پشت چشم چپ قرار دارد کاملا متوقف شده. این بخش از مغز مسئول قضاوت و خود کنترلی است. به همین دلیل است که بعضی افراد اورگاسم را وضعیتی میدانند که در آن «هیچ چیز دیگری اهمیتی ندارد.»
مرحله فرونشینی آلت
فاز وضوح پس از اورگاسم ایجاد میشود و در آن آلت تناسلی نعوظ خود را از دست میدهد. این حالت با احساس ریلکس شدن و حتی گاهی گیجی همراه است.
فاز انکسار پس از اوج لذت جنسی است که مرد قادر به داشتن نعوظی دیگر در پی تحریک است. در مردان جوانتر این دوره 15 دقیقه طول میکشد. در مردان مسنتر شاید یک روز هم طول بکشد.
مردان چند بار ارضا جنسی میشوند؟
اورگاسم متعدد توانایی داشتن چند اورگاسم طی چند دقیقه یا ثانیه است. اورگاسم گاهی انزال واقعی ندارد اما سایر اجزای فیزیولوژیکی و روانی انزال را دارا میباشد.
طبق تحقیقات انجام گرفته در دانشکده تحقیقات اورولوژی در دانشگاه بریتیش کلمبیای کانادا، تنها 10% از مردان در دهه 20 زندگی و 7% زیر 30 سال اورگاسم متعدد را تجربه میکنند.
اورگاسم متعدد به دو دسته تقسیم میشود:
متراکم: دو تا چهار اورگاسم طی چند ثانیه تا دو دقیقه رخ میدهد.
تکی: انکسار کمی به تعویق میافتد و اورگاسمهای متعدد طی چند دقیقه ایجاد میشود.
ورای سن، عوامل متعددی در اورگاسم متعدد در مردان دخیل است که شامل استفاده از داروهای روانگردان، داشتن چند شریک جنسی، داشتن شرکای جنسی جدید و استفاده از اسباببازیهای جنسی برای بهبود تحریک لمسی است.
توانایی رسیدن به چند اورگاسم در نتیجه برانگیختگی بیشتر نسبت به پاسخ هورمونی یا فیزیولوژیکی است.
مشکلات ارگاسم در مردان
اختلالات اورگاسم در مردان با اختلالات انزال که مربوط با خروج مایع منی است، متفاوت است. اختلالات انزال شایع شامل زود انزالی مردان ، انزال برگشتی (که در آن مایع منی به سمت مثانه برمیگردد) و عدم انزال است.
انزال برگشتی را نباید با اورگاسم خشک اشتباه گرفت. در اورگاسم خشک مایع منی خیلی کمی در طی اوج لذت جنسی خارج میشود و به آن عدم انزال اورگاسمی هم گفته میشود. این اختلال معمولا پس از جراحی مثانه یا پروستات و یا در نتیجه تستوسترون کم، انسداد مجرای اسپرمی، فشار خون بالا و پروستات بزرگ رخ میدهد
علت زود انزالی یا زود ارضا شدن
بی ارگاسمی
بی اورگاسمی اختلالی است که در آن مرد یا زن در رسیدن به اورگاسم ناتوان است و ممکن است در نتیجه مشکلات روانی مانند استرس، تروما و اضطراب عملکردی یا مشکلات فیزیکی مانند دیابت، فشار خون بالا و هیپوگنادیسم (کمبود تستوسترون) رخ دهد.
بیاورگاسمی میتواند در نتیجه جراحی پروستات (پروستاتکتومی) یا داروهای خاصی مانند مهارکنندههای انتخابی بازجذب سروتونین که برای درمان افسردگی مصرف میشوند ایجاد شود.
درمان بی ارگاسمی بستگی به علل زمینهای دارد و شامل رواندرمانی، تغییر دارو، درمان جایگزینی تستوسترون، یا مصرف دوستینکس (کابرگولین) که یک تقویتکننده دوپامینی برای تغییر پاسخ هورمونی در مردان است باشد.