انزال زودرس که به آن زود انزالی هم گفته میشود وقتی رخ میدهد که فرد بیاختیار به اورگاسم رسیده و قبل از داشتن آمادگی طی فعالیت جنسی به انزال برسد. انزال زودرس میتواند طی پیشنوازی، دخول یا سایر اشکال فعالیت جنسی صورت گیرد.
حدود 4% تا 39% از مردان در طول زندگی خود زود انزالی را تجربه میکنند و از جمله شایعترین اختلالات جنسی است. با این حال، اگر مدام تکرار شود میتواند منجر به یک مشکل روانی بزرگتر شود.
در این حالت برای بسیاری از افراد منجر به اضطراب میشود، چراکه با لذت خود یا شریکشان تداخل مییابد.
زود انزالی چیست؟
یکی از تعاریف انزال زودرس این است که اورگاسم با آزادسازی اسپرم قبل از دخول یا کمتر از یک دقیقه پس از دخول صورت گیرد.
در سال 1970، اولین معنی پزشکی انزال زودرس به این صورت بود: «ناتوانی در به تعویق انداختن انزال در 50% از موارد دخول به اندازهای که شریک جنسی قادر به رسیدن به اورگاسم نباشد.»
ناتوانی جنسی به عنوان هر مشکلی که فرد را از لذت بردن از رابطه جنسی باز میدارد و روی زندگیاش اثر میگذارد گفته میشود.
وقتی مایع منی از بدن خارج میشود، انقباضات ریتمیکی ایجاد میشود که سبب انزال میگردد. این حالت لذتبخش است و به آن اورگاسم گفته میشود. در هر بار انزال 10 تا 15 بار انقباض رخ میدهد.
دلایل زود انزالی یا زود ارضا شدن
انزال زودرس در دو دسته جای میگیرد: مادامالعمر (اولیه) و اکتسابی (ثانویه). انزال اولیه وقتی رخ میدهد که فرد انزال زودرس را تقریبا در همه روابط جنسیاش تجربه میکند.
انزال زودرس اکتسابی وقتی رخ میدهد که پس از انزالهای طبیعی، ناگهان انزال زودرس ایجاد میشود.
- کنترل کم روی انزال
- ترس از فعالیت جنسی به دلیل انزال زودرس
- خجالت کشیدن، احساس گناه، ناامیدی و گیجی
کنترل نخاعی، سیستم عصبی محیطی و کنترل مغزی همگی برای انزال ضروری است. علل انزال زودرس میتواند روانی یا فیزیکی باشد.
علل روانی زود انزالی
علل روانی میتوانند علت انزال زودرس اکتسابی در بعضی افراد باشند. بسیاری از مطالعات روی استرس و افسردگی به عنوان علت یا نتیجه انزال زودرس کار کردهاند. اضطراب سیستم عصبی سمپاتیک را که ممکن است سبب انزال زودرس شود، فعال میکند.
اثرات روانی میتواند شامل آسیب یا دانش کم جنسی باشد که خود سبب ایجاد اضطراب میشود. سایر اختلالات یا مشکلاتی که روی پاسخ انزال افراد اثر میگذارد شامل موارد زیر است:
- احساس گناه
- مشکلات زناشویی
- تمسخر
- اعتماد به نفس
- سایر مشکلات روانی
در بعضی مردان، اختلالات نعوظ میتواند با زود انزالی مرتبط باشد. اگر کسی نگران عملکردش طی رابطه جنسی باشد، اضطراب میتواند سبب انزال سریع گردد.
علت جسمی زود ارضا شدن و انزال زودرس
سطوح پایین تستوسترون با انزال زودرس در ارتباط است. البته هیچ شواهد محکمی وجود ندارد که این مسئله علت نهایی اختلالات جنسی باشد. تستوسترون نقش مهمی در رابطه جنسی به خصوص میل جنسی ایفا میکند.
پرولاکتین کم هم دلیل دیگر انزال زودرس است چرا که با اضطراب در ارتباط است.
مطالعات نشان میدهند که رابطهای بین پرکاری تیروئید و انزال زودرس وجود دارد. بسیاری از افراد که اختلالات هورمونهای تیروئیدی دارند هم شکلی از اختلالات جنسی را تجربه میکنند.
در یک مطالعه 50% از مردانی که مبتلا به پرکاری تیروئید بودند، انزال زودرس هم داشتند. پس از درمان بیماری تیروئیدی، این تعداد به 15% کاهش یافت.
سایر مسائل جسمی که روی انزال زودرس اثر میگذارد شامل موارد زیر است:
- عدم تعادل هورمونی
- عدم تعادل نوروترنسمیترها
- عفونت
- التهاب
- ویژگیهای ژنتیکی
تشخیص زود انزالی
تشخیص انزال زودرس میتواند مشکل باشد زیرا زمان مورد نیاز برای انزال طی فعالیت جنسی یک ماهیت ذهنی دارد.
مشورت با یک پزشک بهترین راه تشخیص است. مراقب سلامت میتواند تاریخچه پزشکی و دارویی گرفته و آزمایشات پروستات و عصبی انجام دهد.
پزشک ممکن است از بیمار سوالات زیر را بپرسد:
- چه مدت است که در انزال مشکل دارید؟
- شرایطتان در حین انزال سریع چگونه بوده است؟
- آیا در رابطه خود مشکلی دارید؟
- آیا هر بار انزال زودرس دارید؟
- آیا در خودارضایی هم زود انزالی دارید؟
- آیا در نعوظ و حفظ آن مشکل دارید؟
درمان زود ارضا شدن
زود انزالی ممکن است به خودی خود طی چند هفته یا چند ماه بهبود یابد و همیشه یک مسئله بلند مدت نیست. پزشک میتواند به بهبود اضطراب مربتط با این مشکل کمک کند. رواندرمانی میتواند به بیماران در بازگرداندن اعتماد به نفس، کاهش اضطراب و برقرار کردن رابطه بهتر با شریک زندگی کمک کند.
تکنیکهای رفتاری برای درمان زود انزالی
یکی از روشهای درمانی استفاده از روشهای رفتاری است:
تکنیک فشار دادن: این تکنیک معروف به این شیوه است که فرد با فشار دادن بدنه آلت خود به مدت 20 ثانیه دوباره فعالیت جنسی را از سر گیرد. این تکنیک را به هر تعدادی میتوان در طی رابطه جنسی تکرار کرد.
تکنیک قطع و وصل: با قطع دخول یا فعالیت جنسی میتوان انزال را بیشتر نگه داشت. به این کار «لبهگذاری» هم گفته میشود و میتواند اوج لذت جنسی را به تعویق اندازد. فرد میتوان برای داشتن رابطه جنسی طولانیتر، رابطه را متوقف کرده و دوباره شروع کند.
دارو برای زود انزالی
داروهای تجویزی مانند مهارکنندههای انتخابی گیرنده سروتونین (SSRI) یا مهارکنندههای فوسفودیستراز مانند ویاگرا (سیلدنافیل) (به خصوص در ترکیب با هم) برای انزال زودرس مؤثرند. مطالعات نشان میدهند که ترکیب مهارکنندههای فسفودیستراز و رفتار درمانی موفقیتآمیز بوده است.
سایر درمانها شامل موارد زیر است:
- کرمهای بیحس کننده
- خودارضایی چند ساعت قبل از رابطه جنسی
- استفاده از بیش از یک کاندوم
- اسپری لیدوکائین
درمانهای طبیعی و خانگی برای زود انزالی
- درمان گیاهی آیورودا
- درمان گیاهی چینی مانند قرصهای ییموساک یا کیلین
- مکملهای روی
- تغییرات رژیم غذایی
کلید درک این موضوع است که انزال زودرس قابل درمان بوده و یک مشکل جنسی شایع است. گفتگوی آزاد با شریک جنسی و پزشک به بهبود کامل و داشتن یک زندگی جنسی پربار کمک خواهد کرد.