سوزاک یک بیماری مقاربتی (STD) است که شما آن را از رابطه جنسی با شخصی که به آن آلوده است دریافت می کنید. شاید شنیده باشید که مردم آن را “the clap” هم می نامند. زنان و مردان هر دو می توانند به آن مبتلا شوند، اگرچه مردان بیشتر از زنان به آن مبتلا می شوند.
علائم سوزاک
علائم سوزاک چه زمانی ظاهر می شوند؟
علائم سوزاک معمولاً حدود 2 هفته پس از آلوده شدن ایجاد می شوند، اگرچه گاهی اوقات تا چند ماه بعد ظاهر نمی شوند.
تقریباً از هر 10 مرد آلوده 1 نفر، و از هر 10 زن آلوده 5 نفر علائم واضحی را تجربه نمی کنند، به این معنی که این بیماری می تواند برای مدتی درمان نشود.
علائم سوزاک در مردان معمولاً شامل موارد زیر است:
- سوزش پوست به هنگام ادرار
- بیضه های دردناک یا متورم
- ترشحات سفید، زرد یا سبز از آلت تناسلی مرد
علائم عفونت سوزاک در رکتوم یا قسمت انتهایی آن:
- خون ریزی
- ترشح
- درد هنگام مدفوع
- خارش
- زخم
سوزاک همچنین می تواند چشم، گلو یا مفاصل شما را آلوده کند. ممکن است شما به این بیماری آلوده شوید اما هیچ علائمی نداشته باشید.
عوارض
در مردان، سوزاک می تواند منجر به اپیدیدیمیت شود، که می تواند باعث مشکلات باروری شود. در همه افراد، سوزاک درمان نشده می تواند منجر به انتشار عفونت گنوکوکی شود که خود می تواند خطر مرگ را به همراه داشته باشد. برخی از علائم و نشانه ها عبارتند از:
- درماتیت، که معمولاً شامل پوسته پوسته شدن ، خارش، و خشکی پوست است.
- تب
- آرتروز
- التهاب و تورم در اطراف تاندون ها
افراد مبتلا به سوزاک نیز احتمال بیشتری برای ابتلا به HIV یا انتقال آن دارند. یکی از دلایل آن این است که هر یک از عفونت ها می تواند باعث ایجاد زخم های باز شود که می تواند باعث تسهیل ورود ویروس ها و باکتری ها به بدن شود.
علل سوزاک
این STD از باکتری هایی به نام Neisseria gonorrhoeae ناشی می شود. انتشار STD از طریق رابطه جنسی صورت میگیرد، ولی یک مرد مجبور نیست که انزال کند تا آن را به شریک زندگی خود منتقل کند.
از هر نوع تماس جنسی می توانید به سوزاک مبتلا شوید، از جمله:
⛔ مقاربت مقعدی
⛔ رابطه دهانی
⛔ مقاربت واژینال
همانند سایر میکروب ها، می توانید باکتری هایی که باعث سوزاک می شوند را فقط با لمس یک منطقه آلوده از شخص دیگر دریافت کنید. در صورت تماس با آلت تناسلی، واژن، دهان، یا مقعد فرد مبتلا به سوزاک، می توانید به آن مبتلا شوید.
زنانی که مبتلا به سوزاک هستند می توانند آن را در حین زایمان واژینال به کودک خود منتقل کنند. نوزادانی که با سزارین متولد می شوند نمی توانند آن را از مادر خود دریافت کنند.
این میکروب ها نمی توانند به مدت طولانی خارج از بدن زندگی کنند ، بنابراین با لمس اشیایی مانند صندلی توالت یا لباس نمی توانید به سوزاک مبتلا شوید.
مطمئن ترین راه برای جلوگیری از ابتلا به سوزاک، نداشتن رابطه جنسی است. اگر در یک رابطه جنسی طولانی مدت با یک نفر باشید و تنها شریک زندگی او باشید، خطر کمتری دارید.
خطر ابتلا به سوزاک بیشتر است اگر:
- جوان هستید
- با یک شریک جدید رابطه برقرار کنید.
- با کسی که با دیگران رابطه برقرار می کند رابطه برقرار کنید.
- چندین شریک جنسی داشته باشید.
- قبلاً سوزاک داشته اید.
تست تشخیص سوزاک
تنها راه تشخیص سوزاک، آزمایش است. اگر به سوزاک یا هرگونه عفونت مقاربتی (STI) دیگر مشکوک هستید، هرگز دادن آزمایش را به تأخیر نیندازید.
امکان آزمایش تا چند روز پس از رابطه جنسی وجود دارد، اما توصیه می شود تا یک هفته بعد از رابطه جنسی صبر کرده سپس آزمایش دهید. در صورت نبود علائم نیز می توان آزمایش داد.
تشخیص و درمان به موقع سوزاک خطر بروز عوارضی مانند بیماری التهابی لگن (PID) یا عفونت در بیضه ها را کاهش می دهد. درمان عوارض ناشی از عفونت طولانی مدت بسیار دشوارتر است.
چه کسانی باید آزمایش دهند:
- شما یا شریک زندگی خود فکر می کنید علائم سوزاک دارید.
- شما با یک شریک جدید رابطه محافظت نشده داشته اید.
- شما یا شریک زندگی خود با افراد دیگر رابطه محافظت نشده داشته اید.
- شما یک STI دیگری دارید.
- یک شریک جنسی به شما می گوید STI دارید.
- در حین معاینه واژینال، پرستار یا پزشک به شما می گویند سلولهای دهانه رحم ملتهب هستند یا ترشح دارند.
- شما باردار هستید یا قصد بارداری دارید.
آزمایش مردان
به طور معمول از مردان خواسته می شود که نمونه ادرار تهیه کنند و یا از سواب برای برداشتن نمونه ای از ترشحات انتهای آلت تناسلی استفاده کنند
در شرایط زیر لازم است آزمایش سوزاک سالانه یک بار انجام شود:
⛔ مردی که با مردان رابطه جنسی دارد.
⛔ یک زن فعال جنسی زیر 25 سال.
⛔ زنی که یک شریک جنسی جدید، یا چندین شریک زندگی، یا یک شریک زندگی با یک بیماری مقاربتی دارد.
پیشگیری از سوزاک
برای محافظت از خود در برابر سوزاک این مراحل را انجام دهید:
1- از کاندوم استفاده کنید. کاندوم ها به شما در جلوگیری از ابتلا به بیماریهای مقاربتی کمک می کنند. آنها به عنوان یک مانع عمل می کنند و باعث ورود باکتری ها به شما نمی شوند. اسپرم کش از ابتلا به سوزاک جلوگیری نمی کند.
2- از شرکای جنسی خود بخواهید آزمایش شوند. از آنها بپرسید آیا از نظر سوزاک بررسی شده اند یا خیر. اگر این کار را نکرده اند، در مورد آزمایش با آنها صحبت کنید.
3- با کسی که علائم سوزاک دارد رابطه برقرار نکنید. آیا همسرتان از احساس سوزش به هنگام ادرار یا زخم در ناحیه تناسلی خود شکایت کرده است؟ از فعالیت جنسی تا زمانی که علائم آنها بررسی نشود اجتناب کنید
4- غربالگری منظم داشته باشید.
درمان سوزاک
درمان سوزاک چند روز طول میکشد؟ با یک درمان مناسب، سوزاک قابل درمان است. اما یک درمان موفقیت آمیز شما را برای زندگی سالم محافظت نمی کند. شما باید رابطه جنسی ایمن را ادامه دهید تا دیگر از ابتلا به آن دور بمانبد.
#آنتی بیوتیک:
پزشک برای از بین بردن باکتری ها به شما آنتی بیوتیک تجویز می کند.برخی از گونه های این بیماری از برخی آنتی بیوتیک ها در امان هستند، بنابراین احتمالاً دو نوع دارو دریافت خواهید کرد: تزریق و قرص. حتما تمام داروهای خود را مصرف کنید، حتی اگر به سرعت احساس بهبودی می کنید.
#آزیترومایسین برای سوزاک:
یک دوز 2 گرمی آزیترومایسین به طور موثری عفونت های ادراری دستگاه ادراری را درمان می کند و برای درمان سوزاک نه چندان پیشرفته در افراد مبتلا به آلرژی سفالوسپورین استفاده می شود. با این حال، آزیترومایسین به دلیل نگرانی از بروز مقاومت، به عنوان مونوتراپی توصیه نمی شود. در عوض، دوز 1 گرمی آزیترومایسین به عنوان جزیی از درمان دوگانه برای سوزاک، همراه با سفالوسپورین (به عنوان مثال، 250 میلی گرم سفتریاکسون یا 400 میلی گرم سفیکسیم برای سوزاک، اگر سفتریاکسون گزینه ای نیست) توصیه می شود.
#مترونیدازول برای سوزاک:
برای کسانی که بیماری التهابی لگن دارند، سفتریاکسون 500 میلی گرم IM تجویز می شود و به دنبال آن داکسی سایکلین خوراکی 100 میلی گرم دو بار در روز به همراه مترونیدازول 400 میلی گرم دو بار در روز و به مدت 14 روز تجویز می شود.
متخصص طب پیشگیری و سوزاک