بسیاری از بیماران با دیدن زائده در ناحیه تناسلی خود، هراسان به پزشک مراجعه می کنند، بدون اینکه از مشکل خود مطلع باشند. در این مقاله قصد داریم شما را با دو عامل اصلی زائده های تناسلی یعنی HPV و هرپس آشنا کنیم. یکی عامل تبخال و دیگری عامل زگیل است.
ویروس HPV و هرپس
با توجه به شباهت هایی که دو بیماری هرپس و HPV با یکدیگر دارند ممکن است برخی افراد در تمایز این دو از یکدیگر با دشواری مواجه شوند. هر دوی این بیماری ها ضایعات پوستی نامطلوبی را ایجاد کرده، قابل درمان نبوده و تا به امروز رایج ترین بیماری های منتقل شونده جنسی در ایالات متحده امریکا هستند.
- هرپس سیمپلکس به انگلیسی Herpes simplex ویروس عامل تبخال و کهیر در ناحیه تناسلی است.
- ویروس پامیلومای انسانی human papillomavirus خانواده بزرگی از ویروس ها با بیش از 100 گونه مختلف است که باعث ایجاد زگیل و مشکلات دیگر در بدن می شوند.
هرپس چیست؟
هرپس که در که ضایعه پوستی ناشی از آن معمولا به شکل تبخال دیده می شود، یک عفونت بسیار رایج است که از هر 6 فرد 1 نفر را به خود مبتلا می کند. هرپس دو گونه دارد که با نام های ویروس هرپس سیمپلکس 1 و 2 (HSV- 1, HSV- 2) شناخته می شوند. این ویروس می تواند پوست و سیستم عصبی را تحت تاثیر قرار دهد. تشخیص این نوع هرپس از طریق زخم هایی است که ایجاد می کند.
تفاوت انواع 1 و 2 ویروس هرپس سیمپلکس چیست؟
ویروس های هرپس صرف نظر از نوع خود زخم هایی دردناک و آزار دهنده ایجاد کرده و تقریبا در هر ناحیه ای از بدن می توانند بروز دهند. تفاوت اصلی بین این دو گونه چنین است که نوع 1 بیشتر در داخل یا اطراف دهان و نوع 2 بیشتر در نواحی تناسلی سبب بروز زخم می شوند.
سازمان بهداشت جهانی در یک مطالعه جدید بیان داشت که از هر 3 نفر با سن کمتر از 50 سال 2 نفر به این نوع هرپس ابتلا دارند. با اینکه درصد افراد مبتلا به هرپس تناسلی کمتر است اما باز هم به رقم قابل توجه 16 درصد می رسد. با صرف نظر از محل زخم، این دو نوع تفاوت قابل توجهی با یکدیگر ندارند.
آیا تبخال ناشی از هرپس است؟
بلی، افرادی که تا به حال در ناحیه دهان خود تبخال داشته اند به هرپس دهانی مبتلا هستند. صرف نظر از ننگ اجتماعی که با هرپس تناسلی همراه است، تبخال و هرپس تناسلی از عفونتی یکسان منشا می گیرند.
علائم هرپس
هرپس دهانی سبب بروز تبخال های رایج درون یا اطراف دهان می شود. هرپس تناسلی دقیقا شبیه به هرپس دهانی است با این تفاوت که تبخال ها و جوش های کوچک در ناحیه تناسلی بروز می دهند. با اینکه این زخم ها می توانند دردناک و دچار خارش شوند اما به صورت خود به خودی نیز رفع می شوند. صرف نظر از محل ابتلا به هرپس، افراد در صورت ابتلا دو مرحله از هرپس را تجربه می کنند.
اولین مرحله هرپس معمولا سبب بروز شدید ترین علائم همچون تاول، زخم، تورم گره های لنفی، علائم شبه آنفلوآنزا، درد مفاصل، تب و سردرد می شود. علائم عفونت اولیه معمولا در زنان شدید تر بوده و معمولا ظرف چند هفته رفع می شوند. دومین مرحله تحت عنوان هرپس عود کننده یاد شده و معمولا تنها شامل علائمی است که هرپس با آن ها شناخته می شود. شدت این زخم ها را می توان با استفاده از دارو های تجویزی کاهش داد.
HPV چیست؟
ویروس پاپیلومای انسانی (HPV) رایج ترین عفونت منتقل شونده جنسی در ایالات متحده آمریکا می باشد. این ویروس انواع مختلفی دارد که هر نوع سبب بروز علائم متفاوتی نیز می شود. باور بر این است که نزدیک به 80 درصد افرادی که از نظر جنسی فعال هستند در مرحله ای از زندگی خود به ویروس HPV دچار می شوند. علت این انتشار توانایی ویروس در انتقال از طریق هر گونه فعالیت جنسی و تماس پوست به پوست می باشد.
انواع ویروس پاپیلومای انسانی را بشناسید
علائم ابتلا به HPV
HPV به عنوان عامل اصلی زگیل های تناسلی شناخته شده و بسته به نوع خود می تواند سبب بروز انواعی از سرطان ها شود.
آیا با توجه به کم یا بی علامت بودن HPV باز هم باید نگران ابتلا به آن بود؟ با اینکه HPV ممکن است علائمی را ایجاد نکند اما می تواند در حال ایجاد آسیب های گسترده تری باشد. تحقیقات HPV را با بروز تغییرات سلولی غیر طبیعی ارتباط داده اند که بسته به نوع خود می تواند سبب ایجاد انواع سرطان ها شوند. انواع 6، 11، 16 و 18 عامل ایجاد اغلب سرطان های مرتبط با HPV هستند. سرطان های دهانه رحم، آلت تناسلی مردانه و مقعد رایج ترین انواع سرطان های ناشی از HPV هستند. خوشبختانه، امکان ابتلا به سرطان در مبتلایان به HPV شایع نبوده و احتمال بروز زگیل های تناسلی ناخوشایند بیشتر است.
مقایسه HPV و هرپس
این دو بیماری بسیار مشابه اما متفاوت هستند. در زیر مقایسه ای کوتاه و دقیق از این دو بیماری آورده شده است:
آیا HPV و هرپس یکسان هستند؟ خیر این موارد بیماری های جنسی متفاوتی هستند که می توانند سبب ایجاد برآمدگی، کهیر یا زخم در نواحی یکسانی از بدن شوند. با چشم پوشی از این شباهت، هرپس و HPV تقریبا به طور کامل با یکدیگر تفاوت دارند.
شباهت های HPV و هرپس
این دو بیماری منتقل شونده جنسی اغلب از نظر ایجاد ضایعات پوستی شناخته می شوند. هر دوی این بیماری ها غیر قابل درمان بوده، از طریق تماس جنسی منتقل شده و علائم آن ها از طریق مصرف دارو کنترل می شود. هر کدام از این عفونت ها انواع مختلفی دارد که این تعداد در هرپس 2 و در HPV به بیش از 100 نوع می رسد.
تفاوت های HPV و هرپس
در حالی که هر دو سبب ایجاد مشکلات پوستی می شوند اما تظاهرات بالینی آن ها با یکدیگر متفاوت است. هرپس سبب ایجاد زخم هایی در اطراف یا درون دهان و نواحی تناسلی می شود. HPV برخلاف هرپس، اغلب دارای علائم نبوده اما معمولا عامل ایجاد زگیل های تناسلی است. HPV به دلیل توانایی سرطان زایی خود نسبت به هرپس خطرناک تر است. البته، در این زمینه بحث های فراوانی وجود دارد. هر دوی این عفونت ها از طریق تماس جنسی انتشار می یابند اما HPV می تواند از طریق تماس ساده پوست به پوست نیز منتقل شود.
هرپس | HPV | |
راه انتقال | مایعات بدن و سکس های دهانی، مقعدی یا واژینال | تماس پوست به پوست و سکس های دهانی، مقعدی یا واژینال |
قابلیت درمان | ندارد | ندارد |
علائم | زخم های نزدیک دهان یا نواحی تناسلی | اغلب ندارد. زگیل های تناسلی و یا سرطان |
پیشگیری | کاندوم ها خطر ابتلا به هرپس تناسلی را کاهش می دهند | واکسن HPV خطر ابتلا به سرطان را کاهش می دهد |
شیوع | 90 درصد جامعه به نوع 1 و 16 درصد به نوع 2 ویروس هرپس ابتلا دارند. | 75 تا 80 درصد جامعه به HPV ابتلا دارند |
درمان بیماری های HPV و هرپس
در ادامه موثرترین روش های درمان و مهار نشانه های این دو بیماری را بررسی می کنیم.
درمان هرپس
ابتلا به هرپس با اینکه زندگی فرد را تهدید نمی کند اما می تواند آزار دهنده باشد. هیچ درمانی برای انواع 1 و 2 ویروس هرپس وجود ندارد اما دارو های ضد ویروسی همچون زوویراکس می توانند برای کمک به رفع سریع تر زخم ها و کاهش تعداد دفعات بروز آن ها تجویز شوند. این دارو ها به طرز موثری عوارض هرپس بر زندگی فرد را کاهش داده و تنها در اختیار افرادی قرار می گیرند که از طریق آزمایش های معتبر ابتلای آن ها به این ویروس تشخیص داده شده است. در صورت ابتلا به هرپس توصیه می شود که افراد به پزشک مراجعه کنند تا علاوه بر کسب اطلاعات بیشتر درباره هرپس، دارو های تجویزی مناسب را نیز دریافت کنند.
درمان HPV
انواع ویروس HPV نیز همانند هرپس با اینکه علائم آن قابل مداوا است اما خود بیماری قابل درمان نیست. واکسن های HPV همچون گارداسیل در صورتی که در ابتدای دوره نوجوانی دریافت شوند می توانند فرد را از ابتلا به ویروس های HPV در آینده محافظت کنند.
در صورت ابتلا به HPV تنها اثراتی که مشاهده می شوند زگیل های تناسلی هستند که امکان دارد به صورت خود به خود نیز رفع شوند. در غیر اینصورت، می توان از دارو های تجویزی موجود برای درمان آن ها بهره گرفت. راه های زیادی برای درمان تغییرات سلولی غیر طبیعی ناشی از HPV وجود دارد اما در صورت آگاهی فرد از ابتلای خود استفاده از دارو می تواند یکی از این راه ها باشد. تشخیص اولیه از طریق انجام آزمایش، اقدامی کلیدی جهت پیشگیری از بروز سرطان های مرتبط با HPV می باشد.
آیا واکسن HPV خطر ابتلا به HPV یا سرطان را رفع می کند؟
خیر، انواع مختلف واکسن های HPV تنها در برابر ابتلا به سرطان یا زگیل های تناسلی ناشی از تعدادی از انواع HPV مصونیت ایجاد می کنند. این واکسن ها انواعی از HPV را هدف قرار می دهند که احتمال سرطان زایی در آن ها بیشتر است. به همین دلیل این مصونیت در برابر تمامی انواع HPV نبوده و خطر ابتلا به این ویروس به صورت کامل رفع نمی شود. امکان دارد حتی در صورت استفاده از واکسن، فرد به انواع دیگری از ویروس HPV مبتلا شود. صرف نظر از ابتلا به HPV یا دریافت واکسن آن، باز هم امکان ابتلا به سرطان وجود دارد.
چگونه از HPV و هرپس پیشگیری کنیم؟
تنها راه ایمنی از ابتلا به بیماری های منتقل شونده جنسی اجتناب از هر گونه فعالیت جنسی است. با این حال، رابطه جنسی ایمن جایگزینی عملی، معقول و پایدار است.
استفاده مداوم از کاندوم و انجام متداول آزمایش های بیماری های جنسی خطر ابتلا به HPV و هرپس را به طرز چشمگیری کاهش می دهد. در صورتی که دارای فرزند هستید، واکسینه کردن فرزندان خود در اوایل نوجوانی می تواند آن ها را از ابتلا به سرطان های ناشی از HPV در آینده مصون نگه دارد.
صرف نظر از تفاوت های بین این دو بیماری، هر دوی این موارد به مراتب خطرات کمتری نسبت به دیگر بیماری های منتقل شونده جنسی دارند. با اینکه این احتمال کمتر است اما افراد می توانند به همان روش ابتلا به هرپس یا HPV به ویروس ایدز یا بیماری سیفلیس ابتلا یابند. همچنین، برخی علائم بین بیماری های جنسی مشترک هستند. این موضوع به همراه اهمیت دریافت یک تشخیص دقیق، دلایل روشنی برای بیان اهمیت انجام آزمایش ابتلا به بیماری های جنسی می باشند.