اطلاعات این مطلب می تواند در فهم بهتر علائم جوش بینی و تشخیص زود هنگام آن کمک کند. جوش بینی میتواند روی آن یا داخل بینی رخ دهند.
ساختار بینی
بینی از بخشهای مختلفی تشکیل شده است که بروز برآمدگی یا جوش در هر قسمت بیانگر یک عامل می باشد.
– سوراخهای بینی
سوراخ های بینی به عنوان ورودی حفره بینی عمل می کنند. این قسمت جزو اولین نواحی ضروری برای احساس بو های خوش و بد می باشد.
– تیغه بینی
تیغه بینی از قطعاتی استخوانی در یک انتها و یک غضروف ضخیم در انتهای دیگر تشکیل شده است. این تیغه وظیفه جدا کردن دو سوراخ بینی را از هم دارد. این ترکیب استخوانی و غضروفی قابلیت حرکت و انعطاف پذیری نوک بینی را ممکن کرده است.
– حفره بینی
فضای پوشت بینی را حفره بینی گویند. این فضا به وسیله کام از دهان جدا شده و به حلق منتهی می شود. این ارتباط نزدیک بینی و دهان همان دلیل تاثیرگذاری مزه ها و بو ها بر یکدیگر است.
علت جوش بینی چیست
در ادامه مهمترین عوامل جوش زدن بینی را بررسی می کنیم:
۱- عوامل عفونی از علل جوش بینی
باکتری ها و قارچ ها عوامل بروز جوش های بینی هستند. لایه داخلی بینی از فولیکول های مویی پوشیده شده که می توانند مسدود یا ملتهب شوند. بینی نیز همانند دیگر اعضای بدن می تواند به باکتری یا قارچ ابتلا یابد. عفونت ها می توانند سبب بروز درد، قرمزی و در موارد شدید جوش و برآمدگی شوند. وجود آکنه دردناک در خارج از بینی نیز می تواند از دیگر عوامل باشد.
۲- عوامل پزشکی
جوش ها می توانند در ابتدای سوراخ بینی به وجود آیند. این موارد قبل از منجر شدن به مشکلات دیگر نیازمند درمان هستند. زائده های بدون درد همچون پولیپ ها می توانند سینوس ها را پوشانده و منجر به ناراحتی شوند. در صورتی که حساسیت ها به اندازه کافی شدید باشند، می توانند سبب بروز برآمدگی هایی در درون بینی نیز شوند.
۳- عوامل تروماتیک (ناشی از آسیب)
عوامل تروماتیک معمولا توسط خود فرد ایجاد می شوند. انگشت کردن یا برداشتن مو های بینی می تواند به التهاب و عفونت داخل مجاری بینی منجر شود. آسیب های ناشی از حوادث یا فشار ها می توانند به هر کدام از نواحی ظریف بینی آسیب رسانده و سبب بروز جوش و کبودی بینی شوند.
هنگام مراجعه به پزشک
در صورت تجربه علائم زیر باید به پزشک مراجعه شود:
- خونریزی شدید از بینی
- رشد اندازه برآمدگی
- درد در پشت بینی
- مشکل در تنفس
درمان خانگی جوش بینی
افراد می توانند درمان های زیر را برای رفع برآمدگی یا جوش بینی در خانه به کار گیرند:
– درمان با آب نمک
خواص ضد باکتریایی آب نمک می تواند برای جوش های عفونی مفید باشد. یک چهارم قاشق چایخوری نمک را در یک فنجان آب گرم مخلوط کرده و با یک پارچه تمیز به محل مورد نظر اعمال کنید.
– کمپرس گرم
یک پارچه را در آب گرم فرو برده و در صورت امکان به ناحیه مورد نظر بزنید. این کمپرس ناراحتی را کاهش داده و به آوردن هر گونه عفونت به سطح پوست کمک می کند.
– روغن نارگیل
روغن نارگیل ضد باکتری و ضد قارچ است. این روغن می تواند پوست ملتهب را نیز مرطوب کرده و تسکین دهد. روغن را می توان با استفاده از گوش پاک کن به محل اعمال کرد.
– سرکه سیب
سرکه سیب خارش، تورم و قرمزی را تسکین می دهد. این ماده دارای ویژگی های ضد عفونی کننده است که می تواند باکتری را از بین برده و فرایند بهبودی را سرعت بخشد.
- از انگشت کردن بینی خود اجتناب کنید.
- بینی خود را به آرامی خالی کنید.
- در صورتی که مستعد ابتلا به حساسیت بوده یا دچار رینیت آلرژیک هستید از مواد محرک دوری کنید.
چرا بینی قرمز و لک لک میشود؟
بینی به طور طبیعی دارای بزرگ ترین منافذ در صورت است. این جمله بدان معناست که جوش های سر سفید و سر سیاه بیشترین شیوع را در این ناحیه دارند. سیبوم (روغن) برای روان کردن و محافظت از پوست ضروری است اما غدد سباسه برخی افراد می تواند بیش از حد سیبوم تولید کند. هنگامی که بیش از حد سیبوم بر روی بینی تولید شود، پوست مرده منافذ پوست را مسدود کرده که در نهایت قرمزی، التهاب و لکه ها به وجود می آیند.
چگونه می توان این لکههای بینی را برطرف کرد؟
کلید درمان آکنه کنترل کردن تولید روغن و برداشت مناسب لایه های پوست مرده می باشد. اجتناب از مصرف محصولات آرایشی و سرم های بدون روغن ضروری است زیرا روغن آن ها تنها سبب بدتر شدن آکنه ها می شود. افراد باید از پاک کننده های غیر فومی استفاده کنند زیرا انواع فومی، تولید روغن پوست را بیشتر می کنند. همچنین، در هنگام خرید محصولات آرایشی باید به عبارت غیر کومودوژنیک یا غیر جوش زا دقت کرد زیرا این محصولات اجازه نفس کشیدن به پوست را داده و از انسداد منافذ پیشگیری می کنند.
دکتر عباس انتظاری، متخصص طب پیشگیری