ﺑﺮای ﺗﺼﻤﯿﻢ ﮔﯿﺮی در ﻣﻮرد برطرف کردن جوش صورت و درمان ﻣﻨﺎﺳب آکنه ، ﯾﮏ ﺷﺮح ﺣﺎل ﮐﺎﻣﻞ ﻃﺒﯽ و ﺧﺎﻧﻮادﮔﯽ ﺑﺎﯾﺪ از ﺑﯿﻤﺎر ﺑﺪﺳﺖ آﯾﺪ. ﻃﻮل ﻣﺪت ﺑﯿﻤﺎری، ﭘﺎﺳﺦ ﺑﻪ درﻣﺎن در ﮔﺬﺷﺘﻪ و ﺣﺎل، و ﻧﻮع ﭘﻮﺳﺖﻋﻮاﻣﻠﯽ ﻫﺴﺘﻨﺪ ﮐﻪ ﺑﺮﻧﺎﻣﻪ درﻣﺎﻧﯽ را ﻣﺸﺨﺺ ﻣﯽﮐﻨﻨﺪ. ﺳﭙﺲ ﺷﺪت جوش صورت و بدن (آﮐﻨﻪ) ﺑﺎﯾﺪ ﺑﺎ ﺗﻮﺟﻪ ﺑﻪ ﺷﺪﯾﺪﺗﺮﯾﻦ ﺿﺎﯾﻌﺎت ﻣﻮﺟﻮد ﺗﻌﯿﯿﻦ ﮔﺮدد.
جوش صورت در زنان و بدن (آﮐﻨﻪ) ﯾﮑﯽ از ﺷﺎﯾﻌﺘﺮﯾﻦ اﺧﺘﻼﻻت ﭘﻮﺳﺘﯽ اﺳﺖ. ﺷﯿﻮع جوش های صورت و بدن ﺑﻪ ﺣﺪی اﺳﺖ ﮐﻪ ﺑﺮﺧﯽ اﻓﺮاد آﻧﺮا ﻧﻮﻋﯽ ﺣﺎﻟﺖ ﻓﯿﺰﯾﻮﻟﻮژﯾﮏ در دوران ﻧﻮﺟﻮاﻧﯽ و ﺑﻠﻮغ ﻧﺎﻣﯿﺪه اﻧﺪ. ممکن است اکثر نوجوانان روش های مختلفی را برای برطرف کردن جوش صورت و بدن آزمایش کنند ولی بهتر این است که اقدامات درمانی برای برطرف کردن جوش صورت و بدن با نظر پزشک و پس از بررسی های کامل انجام شود.
گاهی مواقع به علت ترسح بیش از حد غدد سباسه و اکسیده شدن آنها در سطح پوست ضایعاتی به شکل دانه های سر سیاه یا کومدون سر سیاه در سطح پوست دیده می شوند.
درمان سیستماتیک جوش صورت
اصولا درمان داروﯾﯽ و روش های متعددی برای برطرف کردن جوش صورت اﺳﺘﻔﺎده ﻣﯽ ﺷﻮﻧﺪ ﺑﺮای ﻣﺜﺎل داروهایی ﯾﮏ ﺑﻨﺰوﯾﻞ ﭘﺮاﮐﺴﺎﯾﺪ و ﯾﮏ آﻧﺘﯽ ﺑﯿﻮﺗﯿﮏ ﻣﻮﺿﻌﯽ ﺑﺮای اﻓﺰاﯾﺶ ﻣﻮﻓﻘﯿﺖ درﻣﺎن روش درﻣﺎﻧﯽ را ﺑﺎ ﺗﻮﺟﻪ ﺑﻪ ﺗﻮاﻧﺎﯾﯿﻬﺎی ﺑﯿﻤﺎر اﻧﺘﺨﺎب می گردد گاهی مواقع برای تسریع روند درمانی از روش هایی همچون پرتوهای نوری و لیزر نیز استفاده می گردد.
برای برطرف کردن جوش صورت و بیماری آکنه بسته به شدت آن باید متفاوت باشد. درموارد خفیف از داروهای موضعی مثل آنتی بیوتیکهای موضعی ویا ترتینویین ویا بنزوییل پراکساید می توان استفاده نمود و درموارد متوسط از آنتی بیوتیکهای خوراکی مختلف مثل تتراسیکلین، داکسی سیکلین، اریترومایسین می توان بهره برد و درموارد شدید بهتراست از داروی ایزوترتینویین استفاده شود.
برطرف کردن جوش صورت و درمان آکنه باید تحت نظر پزشک انجام شود و همکاری بیمار و پزشک در درمان این بیماری مانند بسیاری از بیماریهای مزمن دیگر کلید حل مشکل بیمار می باشد.
# پماد جوش صورت
تتراسیکلین با کاهش رشد باکتری هایی که باعث ایجاد آکنه میشوند عمل میکند. همچنین این دارو به عنوان یک ضد التهاب عمل میکند، پس باعث کاهش قرمزی و تورم جوش ها میشود. تتراسیکلین برای درمان جوش های متوسط تا شدید استفاده میشود، گرچه بعضی اوقات نیز برای آکنه های التهابی خفیف که مقاوم هستند نیز استفاده می گردد.
رعایت نکات بهداشتی و درمان آکنه صورت
1-جوشها را فشار ندهید و نترکانید زیرا در غیر این صورت باکتریهای درون جوشها به بافتهای مجاور رانده می شوند و در نتیجه جوش صورت به اطراف پراکنده می گردد و تعداد جوشها زیاد می شود.
2-جوشهایی که روی بینی و اطراف لب بالایی هستند خطرناکتر از جوشهای سایر نقاط هستند زیرا اعصاب این نواحی مستقیماً به مغز می روند پس هرگز جوشهای این قسمت از صورت را فشار ندهید زیرا امکان دارد به مغز صدمه وارد شود.
3-صورت را مرتب با آب و صابون طبی بشوئید شستشو باید به نرمی انجام شود هنگام شستشو کمی هم پوست را ماساژ دهید تا جریان خون در پوست شما بهتر انجام شود پس از آب کشیدن پوست آن را با حوله آبگیری کنید و هرگز حوله را روی پوست نکشید.
4-بهتر است که نقاطی که دارای جوش می باشد از تحریکات پارچه های پشمی زبر یا پارچه هایی که مواد ترکیبی خشن دارند دور نگه داشته شوند و اگر کسی مستعد جوش صورت باشد باید از پوشیدن لباسهای تنگ و همچنین دارای یقه های تنگ و تحریک کننده اجتناب نماید.
5- به اندازه کافی استراحت کنید. ورزش را فراموش نکنید بکوشید تا از آرامش کافی برخوردار باشید و حتی الامکان از نگرانی و اضطراب پرهیز نمایید.
6- گرما و فضای روغنی و بخار دار جوش را بدتر می کند لذا باید تا جایی که ممکن است از کار کردن در چنین محیط هایی اجتناب ورزید.
7-اگر جوش ها ترکید اطراف آن را با آب گرم و صابون بشوئید و به خوبی خشک کنید سپس با الکل محل مزبور را ضد عفونی کنید.
8- مصرف حداقل 7 واحد میوه در روز بسیار کمک کننده است.
9- تراشیدن ریش مخصوصاً در نواحی چانه جوش ها را بدتر و پوست صورت حساس تر می کند هر گاه جوشهای جوانی بسیار شدید، زیاد باشند باید از تراشیدن ریش جداً خودداری کرد تا وقتی جوشها بهبود یابند در تراشیدن ریش تفاوت چندانی بین خودتراش معمولی و ماشین برقی وجود ندارد.
10- لوازم آرایش جوش صورت را شدیدتر می کند به خصوص اگر پوست با کرمهای چرب و سنگینی پوشانده شود حتی الامکان سعی کنید از این مواد کمتر استفاده کنید ولی حتما از ضد آفتاب های فاقد چربی به صورت منظم باید استفاده گردد.
در صورتی که خود یا یکی از بستگانتان مبتلا به آکنه یا جوش های زیر پوستی یا جای جوش روی صورت و بدن هستید:
- حتما با تیم درمانی خود مشورت کنید.
- به هیچ عنوان جوش ها فشار ندهید یا نترکانید زیرا این اقدام باعث تشدید آسیب به بافت های مجاور و گسترش عفونت می گردد.
- بهداشت پوست خود را رعایت کنید.
- الزما شستشوی مداوم با صابون کمک کننده نیست.
- از میوه و سبزیجات تازه به صورت منظم در رژیم غذایی استفاده کنید.
- به هیچ عنوان خودسرانه اقدام به درمان یا کندن جوش ها نکنید.
- حتما برای تشخیص و شناسایی عامل زمینه ساز جوش ها و آکنه به پزشک مراجعه کنید.
- ممکن است نیاز به نمونه برداری و ارزیابی آزمایشگاهی باشد.
- در صورتی که مایل به طرح سوال و مشاوره با دکتر و یا مراجعه به مطب هستید از طریق زیر اقدام فرمائید
دکتر عباس انتظاری