اچ پی وی چیست
HPV اچ پی وی به اختصار کلمات ویروس پاپیلومای انسانی را نشان میدهد. زگیل تناسلی یکی از شایع ترین بیماریهای مقاربتی (STD) است که در حال حاضر میلیونها نفر را مبتلا کرده است. ویروس پاپیلومای انسانی (HPV) میتواند هر دو جنسیت مرد و زن را تحت تاثیر قرار دهد. حتی زگیل تناسلی در کودکان نیز در برخی مناطق بسیار شایع است. بیشتر افرادی که به این بیماری مبتلا هستند از ابتلای خود به این بیماری آگاهی ندارند و هیچ گاه با علائم زگیل تناسلی روبرو نمیشوند. بنابراین آزمایش hpv و یا همان آزمایش زگیل تناسلی در برخی مواقع بسیار ضروری است.
انواع HPV
انواع متفاوتی از ویروس پاپیلومای انسانی (HPV) وجود دارند. بعضی از انواع این ویروس، به ایجاد مشکلات سلامتی جدی منجر میشوند. عفونتهای ویروس پاپیلومای انسانی (HPV) به طور معمول به دو دسته ویروس پاپیلومای پر خطر و کم خطر تقسیم میشوند.
ویروس HPV کم خطر
این نوع از بیماری میتواند به ایجاد زگیل تناسلی خفیف در ناحیه مقعد و نواحی جنسی منجر شود و بعضی موارد دهان بیماران را نیز آلوده میکند که اصطلاحاً زگیل تناسلی در دهان گفته میشود. عفونتهای کم ریسک ویروس پاپیلومای انسانی (HPV) میتوانند باعث ایجاد زگیل بر روی بازوها، دستها، پا یا سینه شوند. زگیلهای ناشی از ویروس پاپیلومای انسانی (HPV) مشکلات سلامتی جدی برای افراد ایجاد نمیکنند. این زگیلها معمولا به خودی خود از بین میروند، یا پزشکان با جراحیهای سرپایی قادر به برداشتن آنها هستند.
ویروس HPV پرخطر
بیشتر عفونتهای خطرناک ویروس پاپیلومای انسانی (HPV)، با علائم همراه نیستند و ظرف مدت یک یا دو سال از بین میروند. اما این عفونتها در بعضی موارد میتوانند سالها در بدن فرد باقی بمانند. عفونتهایی که برای زمان طولانی در بدن افراد باقی میمانند میتوانند سرطان زا باشند. ویروس پاپیلومای انسانی (HPV) عامل اصلی سرطانهای دهانه رحم محسوب میشود. در صورتی که انواع پرخطر ویروس پاپیلومای انسانی (HPV) زمان زیادی ادامه پیدا کنند قادر به ایجاد سرطانهای دیگر نظیر سرطانهای مقعد، واژن، آلت، دهان و گلو نیز هستند.
آزمایش hpv چیست
آزمایش hpv به بررسی وجود نوع خطرناک ویروس در زنان میپردازد. با توجه به اینکه در 90 درصد موارد آلودگی ها با ویروس کم خطر است لذا پزشکان معمولا میتوانند نمونههای کم خطر ویروس پاپیلومای انسانی (HPV) را با معاینه زگیلها تشخیص دهند و در صورت فقدان سایر علائم خطر یا فقدان رفتارهای پرخطر جنسی و بدین ترتیب نمونه کم خطر نیازی به آزمایش ندارد ولی در صورتیکه پزشک به موارد مشکوکی حین معاینه یا بررسی شرح حال بیمار برخورد کند بهتر است برای نمونه برداری و انجام آزمایش HPV PCR اقدام گردد
آزمایش زگیل تناسلی در مردان
با وجود این که مردان نیز در معرض ابتلا به این بیماری هستند،در اکثر متون علمی انجام آزمایش در مردان با نمونه برداری بافتی از ضایعه این آزمایش توصیه شده است. در افردا بدون علامت نمونه برداری از مایع منی یا سواب از مجرا نیز تا حدودی به تشخیص کمک می کند ولی موارد منفی کاذب نیز دیده می شود
آزمایش hpv برای چیست
این آزمایش برای بررسی نوع ویروس پاپیلومای انسانی (HPV) که میتواند به سرطان دهانه رحم منجر شود، به کار میرود. این آزمایش معمولا به طور همزمان با آزمایش پاپ اسمیر انجام میشود، در آزمایش پاپ اسمیر به بررسی سلولهای غیرطبیعی ای پرداخته میشود که میتوانند به ایجاد سرطان دهانه رحم منجر شوند. آزمایشی که در آن آزمایش ویروس پاپیلومای انسانی (HPV) و پاپ اسمیر به طور همزمان انجام میشوند، آزمایش همزمان نام دارد.
آزمایش زگیل تناسلی چه موقعی ضرورت دارد؟
افراد در صورتی که شرایط زیر را داشته باشند، باید به انجام آزمایش ویروس پاپیلومای انسانی (HPV) بپردازند:
زنان در محدوده سنی 30 تا 65 سال
زنان در محدوده سنی 30 تا 65 سال باید این آزمایش را انجام دهند، انجمن سرطان آمریکا پیشنهاد میکند زنان در این گروه سنی، هر پنج سال آزمایش ویروس پاپیلومای انسانی (HPV) را به همراه آزمایش پاپ اسمیر انجام دهند.
نتایج غیرعادی آزمایش پاپ اسمیر
زنانی که در آزمایش پاپ اسمیر خود نتایج غیرعادی داشتهاند نیز باید به انجام این آزمایش بپردازند.
آزمایش زگیل تناسلی و یا همان آزمایش HPV برای زنان جوان تر از سی سال که نتایج پاپ اسمیر عادی دارند توصیه نمیشود مگر افرادی که خود یا شریک جنسی شان سابقه رفتارهای پرخطر جنسی داشته باشند
با اینکه سرطان دهانه رحم در این گروه سنی مشکل نادری محسوب میشود، با این حال عفونت ویروس پاپیلومای انسانی (HPV) در این گروه موضوعی شایع است که در صورت عدم کنترل به موقع ممکن است با عوارض جبران ناپذیری همراه باشد
بیشتر عفونتهای ویروس پاپیلومای انسانی (HPV) در زنان جوان در صورت مداخله موثر پزشک و اقدامات پیشگیرانه کنترل میشوند و به زندگی کاملا عادی بازخواهند گشت
آزمایش زگیل تناسلی چگونه است
برای انجام آزمایش hpv از بیمار خواسته میشود بر روی میز معاینه دراز بکشد، و زانوهای خود را خم کند. پای زنان در سازه ای به نام رکاب قرار میگیرد. در ادامه کادر درمان از یک ابزار پلاستیکی یا فلزی که اسپکولوم نام دارد برای باز کردن واژن استفاده میکند تا بدین ترتیب دهانه رحم قابل دست یابی شود. کادر درمانی در ادامه از یک اسپاتول پلاستیکی یا برس نرم برای برداشتن سلولهای دهانه رحم استفاده میکند. اگر بیمار به طور همزمان در حال انجام آزمایش پاپ اسمیر نیز هست، کادر درمانی میتواند از نمونه برداشته شده برای هر دو آزمایش استفاده کند، یا ممکن است نمونه دیگری نیز برای این آزمایش برداشته شود.
اقدامات پیش از آزمایش HPV
بیمار نباید در زمان پریود خود به انجام این آزمایش بپردازد. همچنین پرهیز از فعالیتهای مشخصی پیش از انجام آزمایش ضرورت دارند. دو روز قبل از آزمایش فرد نباید اقدامات بعدی را انجام دهد:
- از تامپون استفاده کند.
- از داروهای واژنی یا فومهای کنترل بارداری استفاده کند.
- روابط جنسی برقرار کند.
ایا تست hpv خطرناک است
هیچ خطری در آزمایش hpv وجود ندارد. در زمان انجام آزمایش، فرد ممکن است ناراحتی خفیفی را احساس کند. پس از آزمایش، خون ریزی اندک یا ترشحات واژنی دیگر معمول هستند.
تفسیر آزمایش hpv
نتایج آزمایش معمولا به صورت منفی یا مثبت ارائه میشوند، آزمایش منفی به معنی شرایط طبیعی و آزمایش مثبت به معنی شرایط غیرطبیعی رحم است.
جواب آزمایش hpv منفی
آزمایش منفی hpv بدین معنی است که هیچ ویروس پاپیلومای انسانی (HPV) پرخطری یافت نشده است. در این شرایط پزشکان توصیه میکنند که پنج سال بعد یا زودتر (بسته به سن و سوابق سلامتی) برای غربالگری بعدی مراجعه شود.
جواب آزمایش hpv مثبت
در این شرایط ویروس پاپیلومای انسانی (HPV) پرخطر یافت شده است. این به معنای وجود سرطان در بدن فرد مبتلا نیست. این بدین معنی است که فرد در معرض ریسک بالاتر ابتلا به سرطان دهانه رحم قرار دارد. در این شرایط پزشک آزمایشهای دیگری برای بررسی و تشخیص وضعیت فرد تجویز میکند. این آزمایشها میتوانند موارد بعدی باشند:
۱. کولپوسکوپی
کولپوسکوپی فرایندی است که در آن پزشک از یک ابزار بزرگ نمایی (کولپوسکوپ) برای نگاه کردن به واژن و دهانه رحم استفاده میکند.
۲. نمونه برداری از دهانه رحم
در این روش پزشک به برداشتن نمونه از دهانه رحم میپردازد تا نمونه در زیر میکروسکوپ بررسی شود.
۳. آزمایشهای همزمان مستمر
انجام آزمایش ویروس پاپیلومای انسانی (HPV) و پاپ اسمیر به طور همزمان
واکسن hpv
باید بگوییم درمان صد در صد زگیل تناسلی وجود ندارد، اما بیشتر عفونتهای این ویروس به خودی خود از بین میروند. فرد میتواند اقداماتی برای کاهش ریسک ابتلا به ویروس پاپیلومای انسانی (HPV) انجام دهد. برقراری رابطه جنسی با شرکای جنسی محدود و انجام روابط جنسی ایمن (استفاده از کاندوم) میتواند خطر ابتلای فرد را کاهش دهد. واکسیناسیون نیز میتواند به عدم ابتلای فرد کمک کند.
در ویدیو زیر در مورد واکسن زگیل تناسلی و انواع واکسنهای موجود از زبان دکتر عباس انتظاری آشنا میشوید:
واکسن hpv چیست
واکسن ویروس پاپیلومای انسانی (HPV)، واکسنی ایمن و موثر است که از افراد در مقابل عفونتهای ویروس پاپیلومای انسانی (HPV) که معمولا موجب سرطان میشوند محافظت میکند. واکسن HPV خصوصا زمانی به خوبی عمل میکند که به فردی تزریق شود که پیش از این به این ویروس مبتلا نشده است. بنابرین توصیه میشود این واکسن پیش از شروع فعالیت جنسی افراد تزریق شود.
سن مناسب واکسن hpv
مرکز مراقبت و پیشگیری بیماریهای آمریکا (CDC) و آکادمی اطفال آمریکا توصیه میکند پسران و دختران در سنین 11 تا 12 سالگی برای این بیماری واکسینه شوند. به طور معمول انجام دو یا سه واکسیناسیون hpv برای تکمیل این فرآیند ضرورت دارد. این واکسیناسیونها معمولا با فاصله چند ماهه انجام میشوند. تفاوت در تعداد دوزهای واکسیناسیون به سن کودک یا تجویز پزشک فرد بستگی دارد.
اگر سوالاتی در مورد واکسن ویروس پاپیلومای انسانی (HPV) دارید، با کلیک بر روی ثبت پرسش، سوالات خود را از دکتر انتظاری بپرسید
دکتر عباس انتظاری، متخصص زگیل تناسلی در تهران