سیرینگوما یک غده غیر سرطانی (خوش خیم) است، که معمولاً در بالای گونهها و پلکهای پایینی بزرگسالان ظاهر میشوند. این غدد در اثر رشد بیش از حد سلولها از غدد عرق (غدد اکریژن) ایجاد میشود و کاملاً بیخطر هستند.
چه کسی در معرض خطر سیرنگوما است؟
همهی افراد در تمام سنین با هر جنسیت و نژادی میتوانند در معرض خطر ابتلا به سیرینگوما باشند. اما مطالعات نشان داده است که این بیماری در افراد در سن بلوغ و زنان رایجتر است.
گاه سیرینگوما در بعضی از خانوادهها دیده میشود. بالای 18 درصد افراد دارای سندروم دان دچار این مشکل میشوند. همچنین افراد مبتلا به دیابت بیشتر در معرض نوعی از سیرینگوما قرار دارند که تحت عنوان سیرینگومای شفاف شناخته میشود.
علائم و نشانههای سیرنگوما
شایعترین قسمتهایی که سیرنگوما در آن دیده میشود شامل موارد زیر است:
- قسمت بالای گونهها
- پیشانی
- زیر بغل سینه و شکم
- پلک پایینی
- اندام تناسلی (اندام تناسلی زنانه یا مردانه)
سیرینگوما معمولاً به صورت دانههای برآمده ریز (1-3 میلیمتری) زرد-قهوهای دیده میشود که معمولاً به صورت متقارن و یکنواخت در سطح بدن ایجاد میشوند.
سیرنگومای بثوری معمولاً به صورت زخم، همزمان روی سینه و شکم ظاهر میشود.
این بیماری با خارش و درد همراه نیست.
راهکارهای مراقبتهای شخصی
هرگونه تغییرات و بیماریهای پوستی باید برای تشخیص درست، توسط پزشک معاینه شود.
چه زمانی به مراقبتهای پزشکی احتیاج دارید؟
اگر لکها و دانهها روی پوست شما پخش شد باید به یک متخصص پوست یا یک پزشک مراجعه کنید.
درمان سیرینگوما
این بیماری به هیچ وجه با درد همراه نیست، بنابراین به درمان دارویی احتیاجی ندارد. اما برخی افراد به علت عوامل زیبایی ترجیح میدهند آن را درمان کنند.
دو راه برای درمان سیرینگوما وجود دارد: درمان دارویی و جراحی
درمان دارویی سیرینگوما
قطره تری کلرواستیک اسید که مستقیماً به سیرینگوما زده میشود، باعث میشود پس از مدتی خشک و پس از چند روز پوست پوست شوند و بریزند.
در بعضی موارد، پزشک ممکن است ایزوترتینوئین (Sotret، Claravis) را به صورت خوراکی تجویز کند. همچنین کرمها و پمادهایی هستند که میتوان آنها را بدون نسخه خریداری کرد و برای بهبود پوست اطراف سرنگوما استفاده کرد و میتواند این لکهها را کمرنگ کند.
با این وجود، هیچکدام این روشها به اندازه جراحی موثر نیستند.
جراحی سیرینگوما
چندین روش جراحی برای درمان سیرینگوما وجود دارد.
- حذف لکهها با لیزر : بسیاری از پزشکان این روش درمانی را پیشنهاد میکنند. زیرا در تمامی مراحل این روش احتمال زخم شدن و جراحت کمتر است. پزشک شما برای لیزر سیرینگوما از دی اکسید کربن یا اربیوم استفاده میکند.
- سوزاندن زخمها به روش الکتریکی : در این روش بار الکتریکی از طریق دستگاهی مثل سوزن، غدهها را میسوزاند.
- الکترو دسکاسیشن با کورتاژ : این روش شبیه سوزاندن زخمها به روش الکتریکی است، با این تفاوت که بعد از آن پزشک بعد از سوزاندن لکهها، پوستهای اضافه را میتراشد.
- سرما درمانی: در این روش که در آن بیشتر از نیتروژن مایع استفاده میشود، غدهها را در دمای بسیار پایین منجمد میکنند.
- درم ابریژن یا لایهبرداری : در این روش از موادی برای تراشیدن و لایه برداری سطح پوست و غدد استفاده میشود.
- برداشتن دستی : یکی دیگر از روشهای درمان سیرینگوما برش دادن دانهها با استفاده از ابزارهای جراحی مانند چاقو، قیچی یا تیغ است، که این روش بیشترین خطر ایجاد زخم را به همراه دارد.
پس از برداشتن سیرینگوما
معمولاً شما باید بعد از هر گونه جراحی برداشتن سرنگوما به سرعت بهبود یابید. اگر شغلی با فعالیت سنگین ندارید، میتوانید بلافاصله کار خود را شروع کنید. در غیر این صورت، توصیه میشود به علت به حداقل رسیدن خطر ابتلا به عفونت در طول دوره نقاهت، پس از بهبود کامل شروع به کار کنید.
بهبودی زخمهای جراحی معمولاً حدود یک هفته طول میکشد. پس از اینکه بعد از یک هفته به شرطی که به هیچ عفونتی مبتلا نشوید، زخمها پوست پوست شدند و ریختند، شما میتوانید مطمئن شوید که بهبود یافتهاید.
در طول دوره نقاهت، ممکن است برخی از ناراحتیهای خفیف را تجربه کنید، که این مشکل میتواند با داروهای مسکن بدون نسخه درمان شود.
چه زمانی به پزشک مراجعه کنم؟
در صورت بروز هرگونه مشکل پوستی جدید، همیشه باید برای تشخیص درست به پزشک خود مراجعه کنید.
در صورت تشخیص ابتلا به سیرینگوما، اگر از لحاظ اثرات زیبایی برای شما آزاردهنده نباشد، نیاز به انجام اقدام خاصی نیست. سیرینگوما معمولاً به تنهایی منجر به عوارض پزشکی نمیشود، اما جراحی آن میتواند منجر به ایجاد زخم یا عفونت گردد.
علل و انواع مشکلات پوستی
اکثر تومورهای پوستی بیخطر هستند و اگر خودتان با آنها مشکلی نداشته باشید به درمان پزشکی احتیاج ندارند. در اینجا به برخی از دلایل احتمالی تومورهای پوستی اشاره شده است:
طبق آکادمی پوست آمریکا، آکنه شایعترین بیماری پوستی در آمریکا است. آکنه باعث تومورهای پوستی میشود، که میتواند بسیار کوچک و بدون درد یا بزرگ و دردناک باشد. این نوع تومورها معمولاً با قرمزی و تورم همراه است.
- جوشها : فولیکولهای آلوده مو هستند که به صورت برآمدگیهای قرمز روی پوست نمایان میشوند. آنها میتوانند دردناک باشند، اما در نهایت پس از ترکیدن و خارج شدن مایعات از آنها، از بین میروند.
- تاولها : تومورهایی پر از مایع هستند که میتوانند در اثر تماس پوستی و آبله مرغان ایجاد شوند.
- آنژیوم گیلاسی : یک تومور پوستی متداول است که میتواند در بیشتر نواحی بدن ایجاد شود. علت به وجود آمدن این برآمدگیهای قرمز روشن در زیر یا روی پوست، میتواند پیوستن رگهای خونی به همدیگر باشد.
- تبخال : تومور پوستی شایعی است که به علت نوعی ویروس به نام هرپس به وجود میآید و به صورت برآمدگیهایی قرمز و پر از مایع است که در اطراف دهان یا سایر مناطق صورت ایجاد میشوند.
- درماتیت تماسی : یک واکنش پوستی آلرژیک است که باعث ایجاد تومورهای خارشدار و قرمز رنگ میشود که میتواند ترشح، تخلیه یا پوسته پوسته شوند.
- کراتوزهای سبورئیک : لکههای گرد و خشن در سطح پوست هستند. آنها ممکن است به رنگ پوست، قهوهای یا سیاه باشند و در بسیاری از نواحی بدن، مثل قفسه سینه، شانهها و پشت پخش شوند.
دکتر عباس انتظاری متخصص طب پیشگیری