آسیب حاد پوستی ناشی از قرار گرفتن در معرض اشعه ماوراء بنفش به شکل قرمزی، تورم و تیره شدن پوست می باشد که به صورت تاخیری موجب برنزه شدن، ضخیم شدن درم و اپی درم و در نهایت سنتز ویتامین Dمی باشد. اثرات تابش دراز مدت اشعه ماوراء بنفش خورشید به شکل پیری پوست، سرکوب ایمنی پوست و سرطان های پوستی می باشد. اکثر این آسیب ها به راحتی با استفاده از کرم ضد آفتاب قابل پیشگیری می باشد
قرمزی ناشی از تابش اشعه ماوراء بنفش تیپ Bپس از ۴ ساعت تابش، در پوست ایجاد می شود و پس از ۸ تا ۲۴ ساعت به اوج شدت می رسد و پس از یک تا دو روز محو می شود اما در پوست های روشن یا پوست افراد مسن ممکن است قرمزی برای مدت یک هفته یا بیشتر باقی بماند.
در مقایسه با اشعه ماوراء بنفش تیپ Bکه حداقل ۴ ساعت نیاز دارد تا باعث ایجاد قرمزی در پوست گردد اشعه ماوراء بنفش تیپ Aبسیار سریعتر باعث ایجاد قرمزی در پوست می شود به گونه ای که پس از پایان یک حمام آفتاب چند دقیقه ای در پوست قرمزی ایجاد کند. در مجموع اشعه تیپ Aبیشتر منجر به برنزه شدن و تیپ Bبیشتر باعث ایجاد قرمزی در پوست می گردد.
اکثر فراورده هایی که اثر محافت در برابر اشعه های آفتاب را دارند و اکثر انواع کرم ضد آفتاب باید هم در برابر اشعه تیپ Bو هم در برابر تیپ A محافظت ایجاد کنند. در هر شرایط چه در آفتاب مستقیم و تابش مستقیم اشعه ماوراء بنفش تیپ Aیا تابش غیر مستقیم آفتاب و اشعه ماوراء بنفش تیپ Bاستفاده از ضد آفتاب مناسب کاملا” ضروری است.
از سوی دیگر اگر چه تابش اشعه فرابنفش شایعترین عامل خطر برای سرطان های پوست است اما خوشبختانه این عامل خطر ساز برای پوست به راحتی با استفاده از کرم ضد آفتاب قابل کنترل می باشد بنابراین سرطان های پوستی به راحتی قابل پیشگیری می باشند.
انواع مختلفی از فراورده های ضد آفتاب و کرم ضد آفتاب در جهان وجود دارد که از معروفترین انواع کرم ضد آفتاب فیزیکی مورد استفاده در طب می توان کرم ضد آفتاب حاوی اکسید روی و اکسید تیتانیوم نام برد. هر دو فراورده با طیف وسیع اشعه فرابنفش را انعکاس می دهند و از پوست محافظت می کنند.
معمولا” در کودکان و افرادی که پوست های حساس دارند بهتر است از کرم ضد آفتاب با مقادیر اندک استفاده گردد. اما بر اساس مطالعات صورت گرفته اکثر مواقع استفاده صحیح، کافی و به موقع توسط افراد صورت نمی گیرد. اصولا” در ایران کرم ضد آفتاب باید از ساعت ۹ صبح تا ۶ عصر استفاده گردد.
بهتر است ۱۵ تا ۳۰ دقیقه قبل از ورود به فضای باز کرم ضد آفتاب به نواحی در معرض آفتاب زده شود و پس از ورود به فضای باز نیز بعد از ۱۵ تا ۳۰ دقیقه مجددا” کرم ضد آفتاب استفاده گردد. سپس هر ۲ ساعت باید کرم ضد آفتاب تکرار گردد و در فضای بسته نیز هر ۴ ساعت باید کرم ضد آفتاب را تکرار نمود.
شستن، شنا کردن و استفاده از حوله می تواند ضد آفتاب را از سطح پوست کاهش دهد و تا ۸۵ درصد از اثر محافظتی آنرا کم نماید بنابراین در صورت شستشو یا استفاده از حوله نیز باید ضد آفتاب تکرار گردد به گونه ای که افراد شناگر یا افرادی که تعریق می کنند باید هر ۲ ساعت کرم ضد آفتاب را تکرار نمایند. این مسئله را باید یاد آوری نمود که برای اطمینان بیشتر بهتر است در هنگام کار در فضای بار از یک محافظ فیزیکی نظیر سایه بان یا چتر یا کلاه نیز استفاده نمود.
انواع فراورده های ضد آفتاب چیست؟
انواع مختلفی از کرم ضد آفتاب در جهان وجود دارد اما به طور کلی می توان آنها را به دو دسته کرم ضد آفتاب با خصوصیات فیزیکی و خصوصیات شیمیایی طبقه بندی نمود. اکثر انواع کرم ضد آفتاب هم در مقابل اشعه ماوراء بنفش نوع Aو هم در مقابل نوع B از پوست محافظت می کنند.
کرم ضد آفتاب شیمیایی با مکانیسم جذب اشعه فرابنفش عمل می کنند و ضد آفتاب های فیزیکی با مکانیسم بازتاب و انعکاس اشعه نقش محافظتی خود را ایفا می کنند.
اکثر ضد آفتاب های شیمایی فقط طیف های محدودی از اشعه فرابنفش را جذب می کنند که در نوع اشعه فرابنفش نوع Bمی باشد. ترکیبات ضد آفتاب های شیمایی که نوع A اشعه فرابنفش را مهار نماید بسیار محدود است بنابر این بهتر است در ترکیبات ضد آفتاب علاوه بر ترکیبات ضد آفتاب شیمایی از ضد آفتاب های فیزیکی نیز استفاده نمود.
در صورتی که مایل به داشتن پوست سالم و شاداب هستید:
سلام جانم
البته بدون معاینه نمی توان نظر دقیقی داد ولی معمولا هیچکدام از آزمایشات خون برای تشخیص کمک کننده نیست
توصیه می کنم برای ارزیابی دقیقتر و نمونه برداری احتمالی به پزشک مراجعه کنی
موفق
سلام جانم
اینکار فاجعه بار است